NATO-országok nagykövetei várták a svéd tagság megszavazását, de a fideszesek nem mentek el

A rendkívüli parlamenti ülésen a fideszes és KDNP-s képviselők nem vettek részt (éppen Sopronbánfalván üléseznek), így az nem volt határozatképes. Ugyanakkor David Pressman vezetésével megjelent néhány NATO-tagország nagykövete.

A hvg.hu tudósítása szerint az ülés a napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, elsőként Kanász-Nagy Máté LMP-s képviselő szólalt fel. Azt mondta, szomorú, hogy üresek a kormánypárti padsorok. A távolmaradást kínosnak nevezte, ugyanúgy, mint Svédország NATO-csatlakozásának blokkolását.

Tordai Bence kijelentette, elvileg azért gyűltek össze, hogy támogassák Svédország NATO-csatlakozását. Az ellenzékiek itt vannak, a kormány sehol. Szerinte felmerülhet, hogy Orbán Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja, hiszen az ő érdeke a NATO erősödésének akadályozása.

A Mi Hazánkos Novák Előd szerint ma kormánypárti munkakerülést látunk. Azt mondta, így most a házelnök is törvénysértést követ el. Szerinte a háborút csak úgy lehetne elkerülni, ha a NATO és Oroszország határa minimális lenne, ez szerinte Svédország érdeke is. A Fideszt arra kérte, ne tetézzék tovább a bajt, miután megszavazták a finn NATO-tagságot.

A Jobbikos Brenner Koloman azt mondta, ebben a játékban nincs olyan jel, amely a magyar nemzeti érdeket alátámasztaná, míg a törökök esetében „nyilvánvaló volt, hogy a török szultán mit akar”. Felszólalását úgy zárta, szégyen, gyalázat, hogy a Fidesz nincs itt az ülésen.

Harangozó Tamás szocialista képviselő felemlegette a Fidesz ígéreteit a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban, majd kiemelte: itt lenne az első adandó alkalom, a fideszesek mégsem jöttek el. Szerinte ennyi hazudozásba egy kormánynak már „hetvenhétszer” bele kellett volna buknia.

Vadai Ágnes DK-s képviselő szerint az ország újra szégyenpadra került, Svédország csatlakozásának hátráltatása pedig nem pusztán hiba, hanem bűn.

Brenner KolomanDavod PressmanKanász-Nagy MátéNATONovák ElődOrszággyűlésParlamentSvédországvadai ágnes