Nappali fényt árasztanak a trükkös lámpák a Rotary sétányon – videóval

Bár alapból csak halványan világítanak, de ha valaki alájuk ér, felragyognak az új lámpák a Rotary sétányon és az Áfonya utcán.

Két helyszínen, a belvárosban, az Árpád utca és a városvédő kőfal közötti Rotary sétányon, illetve a Klauzál utca legeslegvégéről megközelíthető Áfonya utcában is nemrégiben telepített új, napelemes közvilágítást a vásárhelyi önkormányzat. Hasonlót, mint amilyen tavaly nyár óta a kishomoki kerékpárút mellett is működik.

Megnéztük, hogy mit tud, elég fényes-e, illetve mit is szólnak hozzá az arra járók.

Bár az Áfonya utcában sötétedés után egy lelket sem találtunk, azért kipróbáltuk, ha a rövid utca két lámpája valamelyikéhez közeledtünk, ugyanazt tapasztaltuk, mint a Rotary sétányon.

– Nagyszerű ötlet volt ide tenni ezeket a lámpákat. Mondjuk alaposan meglepődtem amikor az első közelébe értem, s a nagylánynéző félhomályból vakító fényessé erősödött a fénye. Majdnem olyan világos lett, mint amilyen van az Andrássy út elején, a kirakatsoron. Igaz, az utóbbi állandóan nagyon fényes – árulta el Nagy Katalin, aki ebével barangolt sötétedés után a sétány környékén. Azt mondta, hogy egyébként sötétedés után, de nappal sem zsúfolt a környék, errefelé nagyon-nagyon kevesen járnak. Nem csoda, kiesik a forgalomból.

Megnéztük, mind az öt lámpa tudja ezt a halványból fényessé váló trükköt, mely lényege alapból harminc százalékos fényerejét gyorsan megnöveli százszázalékosra. Így jóval kevesebb áramot használ fel, amikor szó szerint a kutya sem jár arra, mint amikor igen. És az villanyt sem a hálózatból fogyasztja, hanem azt napközben a napelemtábla termeli meg. A fényerő változást pedig egy mozgásérzékelő vezérli. Videón is megörökítettük, hogy Önnek ne kelljen csak ezért a helyszínek valamelyikére mennie.

közvilágításlámpanapelemRotary sétány