Naponta átlag 148 turista éjszakázott augusztusban Vásárhelyen

Másfélszer annyi vendégéjszakát töltöttek el Hódmezővásárhelyen a turisták augusztusban, mint júliusban, de így is csak a tavaly nyári forgalom felét érték el a helyi szállásadók. Országosan viszont csúcsot döntött a belföldi turizmus az év nyolcadik hónapjában: a vendégszám 300 ezerrel haladta meg a tavaly augusztusi mutatót.

4580 vendégéjszakát regisztráltak augusztusban a vásárhelyi szállásadók. Ez a szám júliusban 3322 volt. A közel 50 százalékos növekedés kapcsán Tülkös Ildikó idegenforgalmi referens lapunknak úgy fogalmazott, abszolút érezhető volt nyáron a belföldi turizmus fellendülése.

– Városunkba is sokan jöttek az ország minden pontjáról. Leginkább a kisgyermekes családok, mely a Kajla kampánynak volt köszönhető, hiszen az irodánkban elérhető volt a Kajla útlevél, képeslapok, arany karikák és pecsételő pont is vagyunk.  Szerencsére voltak, akik itt is aludtak, nem csak átutazóban nézték meg a város nevezetességeit. Sokan érdeklődtek a mártélyi tanösvények iránt is, amit sajnos negatívan érintett a szúnyog helyzet. A külföldiek – érthető módon – az idei főszezonban elmaradtak. Összességében még a villamos miatti építkezés ellenére is pozitív véleményük volt Vásárhelyről – tette hozzá a szakember.

Ami a külföldiek távolmaradását illeti, jellemző adat, hogy tavaly júliusban 7206, augusztusban pedig 9279 volt a bejelentett vendégéjszakák száma.

Országosan rekordot döntött a belföldi turizmus a nyár végén. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 1,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, közülük 1,5 millió volt hazai. Ezzel a belföldi vendégek száma a nyolcadik hónapban 300 ezerrel haladta meg a tavaly augusztusi számot. A szálláshelyek mindösszesen 5,4 millió vendégéjszakát regisztráltak, ebből 4,4 milliót belföldi utazók töltöttek el. A vidéken nyaraló vendégek 85%-a volt hazai, ők a vendégéjszakák 87%-át adták.

Augusztus hónap 5,4 millió vendégéjszakájának 30%-a, összesen 1,6 millió a nemzetközi jelentőségű fürdőhellyel rendelkező vidéki fürdővárosokban, valamint a fővárosban realizálódott. Az összes belföldi vendégéjszaka 41 százalékát a Balaton környékén töltötték a magyarok.

MártélyTurizmus