Naperőművet épít Algyőn a MOL

Nem ez lesz az első nagy kaliberű zöldenergia-telep az Alföldön, a nagyközség lakói már tudnak a beruházásról, önkormányzatuk szerint a településnek bevételt fog jelenteni a MOL napelem-projektje.

A kormány beruházási célterületté nyilvánította a napelempark tervezett területét a szerdai Magyar Közlönybenvette észre Szeged városi hírportálja.

A város önkormányzati lapja az ügyben felkereste Algyő újraválasztott polgármesterét, Molnár Áront, aki elmondta, hogy nincs semmi meglepetés, a nagyközségben már jó ideje téma a projekt. „Mivel a beruházás önkormányzati területeket is érint, már közmeghallgatáson is tájékoztattuk a lakosokat. A területet a MOL bérbe veszi az önkormányzattól, tehát bevételt is jelent a település számára” – nyilatkozta a Szeged.hu-nak a polgármester.

A MOL már korábban is vásárolt vagy éppen épített napelemparkot, többek között Százhalombattán, Tiszaújvárosban és Füzesgyarmaton. Ezek összesen 18,4 megawattot termelnek, ami nagyjából 9 ezer háztartás villamosenergia-igényét képes kiszolgálni.

Algyő kapcsán az olajtársaság még két évvel ezelőtt azt nyilatkozta a Szegedernek, hogy a 2025–2030 közötti időszakra már a hidrogéntermelést is fontolgatják, illetve a megújuló energiaforrások, mint a geotermikus energia vagy napelempark létesítését is tervezik. Egy 1,5 megawatt kapacitású naperőmű és egy 5 megawattos turbinás erőmű építése is tervben volt.

Szegeden az MVM által épp az elmúlt években épült ki jelentős napenergia-kapacitás. Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcskapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában 2023 márciusára.

algyőMOLMolnár ÁronnapelemparkÖnkormányzat