Napelemekben gazdag Vásárhely

Csak az önkormányzat több, mint 1 hektárnyi napelemet telepített épületei tetejére eddig, de immár rengeteg vállalkozás és még több magánház maga termeli meg a saját áramát, vagy annak jó részét. A képen: még tavaly szeptember végén rakatott a város napelemeket a kertvárosi óvoda tetejére.

– Mi pályáztunk néhány éve a napelemek telepítésére, még akkor, amikor az ingyen volt. Igaz a ház előtti fa lombját kicsit meg kellett vágni miatta. Bevált, olyannyira, hogy amikor legutóbb órákig áramszünet volt napközben felénk, akkor sem maradtunk áram nélkül – mondta Imre, aki kérte, hogy ne fotózzuk le a házát a napelemekkel, mert sok irigye van a környéken. Nem tettük, de lefényképeztünk néhány másikat. Imre hozzátette, hogy a napelemeknek köszönhetően a havi villanyszámlájuk az alapdíjon felül csak néhány száz forint, igaz nálunk mindenütt LED-es égők világítanak (de azokban a helyiségekben, ahol éppen senki sincs leoltják a villanyt), energiatakarékos a hűtőjük és a mosógépük, az udvaron szárítják a kimosott ruhákat.

Évekkel ezelőtt telepítettek napelemtáblákat a Virág utcai katolikus óvodára

A legtöbb napelemet egyébként a város tulajdonolja, több, mint egy hektárnyit tettek fel már eddig is a városi intézményekre, így többek közt az óvodákra (így lett teljesen önellátó a Teleki utcai bölcsőde, a tetejére telepített 58 napelemnek köszönhetően), de jutott még a strand edzőterme és víztisztító gépháza tetejére és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ melletti táncteremre is.

Márki-Zay Péter polgármester a Városi Televízió Időben című műsorában elmondta, hogy az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően akár évi 40 milliót is spórolhat a város a villanyszámlákon, s így ez a beruházás két éven belül megtérülhet. Hozzátette, a napelem-telepítéseket hamarosan folytatják, ilyenek kerülnek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központra és a városháza tetejére is.

– 2022 októberére 43 épületre adtunk be engedélykérelmet – mondta az Időben című műsorban a polgármester, aki hozzátette, ezek nagy részét már telepítették is.

Elkészült a város zöld stratégiája részeként Hódmezővásárhely napenergia térképe is, mely segítségével az interneten bárki megnézheti, hogy hová érdemes napelemet telepíteni és az hogyan térül meg.

Napelemek egy Mária Valéria utcai ház tetején

A napelemes energiatermelés idehaza néhány éve még nem terjedt el annyira, mint mára, elsőként saját zsebből és jellemzően azok telepítették a szolár rendszereket, akik sokallták az áramszámláikon szereplő összegeket. A nagy lökést a piacnak az Európai Uniós támogatás első néhány köre, majd a rezsiválság adta. És nemrégiben az Európai Unió ismét pénzt küldött Magyarországnak, de csak arra, hogy az orosz földgázfüggőséget csökkentse. S mivel az idehaza termelt áram egy része a hazai erőművekben földgáz elégetéséből származik, megjelentek az újabb pályázatok, melyek szembejönnek minden internethasználóval – ha akarja, ha nem. Igaz, most már olyan napelemes rendszer telepítésére lehet pályázni, mely nincs rákötve az országos hálózatra, hanem szigetszerűen működik. Azaz a napelemek által megtermelt, s abban a pillanatban el nem fogyasztott áramot akkumulátor tárolja, s amikor a napelemek nem működnek, vagy csak kisebb kapacitással, a felhasznált áramot az biztosítja.

Ezzel csökken a hálózatot terhelő fogyasztás. És ezeket az ingatlanokat a majdani akkumulátorgyárak miatti terhelés, vagy esetleges fogyasztás korlátozást nem is fogja érinteni.

HódmezővásárhelyMárki-Zay Péternapelemnapenergiasolarszolártérképvásárhelyi hírek