Nagyot esett az orosz gáz ára, amiből korábban a kormány többszörös áron vásárolt be

Negyedannyiba kerül jelenleg az orosz gáz, mint amennyiért a magyar kormány tavaly bevásárolt belőle – írja a 24.hu. Magyarország márciusban 363 millió köbméter orosz gázt importált, amiért összesen 256 millió eurót kellett fizetni, tehát köbméterenként 70 eurocentért vettük a földgázt a Gazpromtól, ami a márciusi euró-forint árfolyam szerint köbméterenként 271 forint.

Összehasonlításképpen a tavaly októberi csúcs idején még 1055 forintot kellett fizetni egy köbméternyi orosz gázért, azonban még ekkor is 400 millió köbméternyi havi behozatalunk volt.

Az energia-veszélyhelyzet kihirdetése után a kormány által beszerzett 700 millió köbméternyi gáz is hasonló árban mozgott: nagyjából 1000 forint feletti köbméterárral lehetett számolni. Ugyanígy nagyjából a negyede a mostani ár az úgynevezett „valódi piaci árnak”, amiből a kormány a családonként havi 181 ezer forintos támogatást levezeti.

A mélybe zuhanó árak ellenére a márciusi 363 millió köbméter kifejezetten alacsony mennyiség, tavaly január óta csak három hónapban volt ennél alacsonyabb az Oroszországból beszerzett gáz mennyisége. Eközben az irányadónak tekintett holland gáztőzsdén (TTF) is tovább zuhant az árfolyam, megawattóránként már csak 30 euró körül kereskednek a földgázzal. Ez átszámítva nagyjából 125 forintos köbméterárat jelent.

Így tulajdonképpen ha a márciusi orosz importot összevetjük az akkori tőzsdei kötésekkel, akkor végeredményben az jön ki, hogy az orosz import köbméterenként 92 forinttal volt drágább a tőzsdei beszerzésnél.

beszerzésföldgázimportpiaci árrezsiemelés