Nagyon lassan megy a kórházak klimatizálása

A vásárhelyi új rendelőintézetben – az emeletráépítés óta – központi klíma működik. A többi épületben nem tudunk ilyenről. Ön hogy bírta betegként a kórházi kezelést?

Hétfőn reggel a Kossuth rádióban Takács Péter egészségügyi államtitkár közölte: a hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, a kórházi klímák javítására pedig 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén. Hozzátette: három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, ez idő alatt a kormány több mint 10 milliárd forintot fordított erre. Budapesten és környékén, illetve a nagyobb vármegyei kórházak közül 14-ben történt teljes klímacsere. A 81 kórházra levetítve ez azt jelenti, hogy ebben a tempóban majdnem 20 év lesz, mire lecserélik mindenhol a klímákat.

Takács Péter szerint a műtőket ellátó klímáknak olyan levegőt kell biztosítani, hogy kórokozók ne juthassanak a nyílt műtéti sebekbe, ezért ezek nagy méretű és költséges berendezések.

Ha ön most vagy a forróság idején kórházi ápolásra szorult, írja meg nekünk a szerkesztoseg@hodpress.hu email címre, vagy ossza meg Facebook kommentben, hogy mit tapasztalt, hogyan hűsölt betegként a vásárhelyi, vagy az intézményhez tartozó kórházban? Kinyitották a kórterem ajtaját, ablakát, ventilátorokat állítottak a kórterembe? Limonádét osztogattak nővérek? Mindenki kapott egy-egy legyezőt?

betegHódmezővásárhelyklímakórházVásárhelyvásárhelyi hírek