Nagyköveti meghívásnak tett eleget Márki-Zay Péter

A francia forradalom kitörésére, a Bastille ostromának napjára emlékezett a héten a francia nagykövetség. Pascale Andréani nagykövet meghívására Márki-Zay Péter is részt vett az eseményen.

A szabadságszerető franciák 233 évvel ezelőtt sikeresen döntötték meg az országot a pénzügyi csődbe kormányzó abszolutista rendszert. A polgármester oldalán azt írta: a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett nagyköveti fogadáson az Orbán-rendszer elleni országos tüntetésekről, a magyar gazdaság rohamosan romló állapotáról, valamint a Fidesz-kormány nemzetközi elszigetelődéséről is szó volt a beszélgetések során. Az eseményen többek között a kanadai, a svéd, a litván, a bolgár és a román nagykövettel is beszélgetett.

A COVID miatti két év megszakítás után rendezték meg újra az ünnepséget. Pascale Andréani nagykövet beszédében kiemelte a Franciaországot és Magyarországot összekötő régmúltra visszatekintő kapcsolatokat, valamint ezek fontosságát az Európai Unión belüli egység biztosításában.

Márki-Zay Péteren kívül meghívást kapott Navracsics Tibor területfejlesztésért és az európai források felhasználásáért felelős miniszter, Martonyi János volt külügyminiszter, Lippai Péter tábornok, a Honvédség vezérkari főnöke, Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára, Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai tervezésért felelős államtitkára.

Tavaly Hódmezővásárhelyen járt a brit, a norvég, a mexikói és a német nagykövet, valamint ősszel Budapesten tárgyalt több uniós ország nagykövetével Márki-Zay.

franciaMárki-Zay Péternagykövet