Nagy drágulás jön idén a jegybank szerint

Utoljára az ezredfordulón volt akkora áremelkedés Magyarországon, mint amekkorára idén a Magyar Nemzeti Bank számít.

A nyersanyagárak emelkedhetnek, az infláció csökkenése később következhet be, az idén a jegybank 7,5-9,8 százalék körüli inflációt vár – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke tegnap.

A napi.hu beszámolója szerint az orosz-ukrán háború előtt a magyar gazdaság erős fundamentumokkal rendelkezett, miközben az infláció emelkedett. A háború kitöréséig a gazdasági aktivitás bővült, 6 százalékos növekedési ütem is benne volt az országban. Az infláció emelkedése nemzetközi jelenség, Magyarországon februárban 8,3 százalékos volt februárban az áremelkedés üteme, lényegesen magasabb, mint a jegybank 3 százalékos célja.

A GDP a korábbi várakozásoknál szerényebb mértékben 2,5-4,5 százalékkal bővülhet, főleg a lakossági fogyasztás okozhatja a növekedést. Ha a háborús helyzet oldódik, az idei évben elveszített lendület visszatérhet 2023-ban, és 4-5 százalékkal nőhet a GDP. 

Az inflációs az egyre erősebb költségsokkok miatt tovább emelkedik, elhúzódó inflációra lehet számítani. A kormányzati intézkedések valamelyest tompítják a folyamatot, de a kínálati hatások miatt az áremelkedés erős marad. A következő hónapokban az infláció még tovább emelkedik a jegybank szerint, márciusban 8,5-9 százalékot vár a jegybank. Ez a folyamat a következő hónapokban is fennmarad a háború hatásai miatt.

inflációMagyar Nemzeti Bank