Nagy Blanka: Nem azért léptem ki a Momentumból, mert nem lettem jelölt

Vasárnap több online lapban is megjelent a hír, miszerint Nagy Blanka kilépett a Momentumból. A Szegeden tanuló lány a Hódpressnek megerősítette, a hír ugyan igaz, de a híradásokban leírt indokok nem. Nem azért lépett ki ugyanis a Momentumból, mert nem jelölik őt a 2022-es országgyűlési választásokon, hanem azért, mert a közvetlen pártbéli környezete számára mérgező volt, már hosszú ideje, szinte a belépés óta. A politikától nem kíván eltávolodni, de most biztos nem fog másik pártba átlépni. Az ellenzéknek néhány dologban sürgősen meg kell változnia, ha komolyan gondolja a 2022-es győzelmet, aminek ő továbbra is szorít, és ennek elérésében az arra nyitott szereplőknek továbbra is segítene.

Valóban kilépett a Momentumból, tájékoztatta Nagy Blanka a Hódpress szerkesztőségét. Elmondta, azon csodálkozott, hogy ez máris nyilvánosságra került, mert ő ezt a kérését csak párton belül nyújtotta be. Blanka azért lépett be 2019-ben a Momentumba, az önkormányzati választások előtt, mert ők akkor segítségére voltak a kampányban, a rendezvények, a pultozások alkalmával. Elmondta, úgy érezte, jó társaságba került, ám ebben már az elején csalódnia kellett. Már ismert közéleti szereplőként lépett be a pártba, és meglátása szerint ez az elejétől kezdve feszültségekkel teli volt, és ráadásul rosszul kommunikálták le a mikrokörnyezettel az első 2-3 hónapban. Ez pedig sajnos a későbbiekben sem változott.

Hozzátette, azt érezte, hogy végig ő volt a “rosszfiú” a párton belül. Aktivizmusa, tenni vágyása meglátása szerint inkább visszaütött, mintsem pozitívan fogadták volna a párton belül. Mindenhez központi engedélyt kellett volna kérnie, mesélte, viszont a kéréseire általában nem érkezett válasz, hiába írta meg nekik, hogy mit akar például Szegeden vagy a térségben csinálni.

Blanka a Momentum színeiben Hódmezővásárhelyen is többször aktív volt

Márpedig én többször megemlítettem, mondta, hogy nem pusztán az online térben kellene jelen lenni, hanem spontán akciókkal lenne jó a figyelmet felhívni egy adott ügyre. De ezzel a centralizált engedélyeztetési procedúrával erre esélyünk sem volt. Sokszor hivatkoztak pártfegyelemre, amiket én állítólag rendszeresen megszegtem az aktivizmusommal.

Nem azért léptem ki a pártból, mert nem jelölnek a 2022-es országgyűlési választásokra, hangsúlyozta. Bár kétségtelen, szívesen megmérettetném magam, mert nagyon szeretnék olyan rétegeket képviselni, akik véleményem szerint jelenleg nincsenek reprezentálva a magyar politikában. Egyrészt ilyen a saját korosztályom, a 18-23 év közöttiek. Ez egy nagyon jelentős csoport, mindig azt mondják, tiétek a jövő, de amikor jönne valaki, akit érdekel is a politika, akkor mindig megkapja, hogy még túl fiatal. Ezt a nézőpontot sürgősen el kellene felejteni, mondta.

Mint ahogy, utalva a róla, a kilépésével kapcsolatban megjelent hírek tálalására, szeretné azt is elérni, hogy a média és az emberek 2 év után már ne úgy írjanak róla, mint a “káromkodós lányról”. Szomorú látlelet véleménye szerint ugyanis, hogy noha az ominózus kecskeméti beszéde előtt és azután is számos beszédet tartott, közéleti, közösségi, jótékonysági eseményeken vett részt, mégis a médiának és ezáltal a médiafogyasztóknak az ingerküszöbét mégis még mindig ez az egy beszéde érte el.

Blanka véleménye szerint az ellenzéki pártok alig foglalkoznak szakpolitikai kérdésekkel és energiáik nagy részét éppen egymás ócsárlása, hiteltelenítése teszi ki. Ezeken sürgősen változtatni kell 2022-ig, mert nélkülük hiába is várnak politikai fordulatot. Még akkor is, ha ebből a szempontból persze nem jobb a Fidesz-KDNP sem, ám ettől az ellenzék még nem fog a választók szemében jobb színben feltűnni.

Minden ellentét mellett azonban Blanka hangsúlyozza, hogy nem bánta meg, hogy belépett a Momentumba, nem akarja a pártot, pláne annak vezetését bántani, ám a toxikus környezet miatt a kilépés mellett döntött. Úgy érzi, hogy úgymond nem működött közöttük a kémia. Van ilyen.
Ettől függetlenül, az arra nyitott Momentumos és egyéb ellenzéki szereplőkkel a továbbiakban is együttműködne. A politikától tehát nem kíván elszakadni, de jelenleg nem tervez másik pártba belépni. Viszont személy szerint azt is megérti, ha valaki ellenzéki oldalon pártot vált, mert a politika csapatsport és az elképzeléseket pozitív közösségekben lehet megvalósítani.

MomentumNagy Blanka