Nagy Bandó: A régi műsoraim most is aktuálisak

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban adott nagy sikerű műsort augusztus 21-én Nagy Bandó András Karinthy-díjas humorista, író és képzőművész. A deszki születésű előadónak mindig határozott véleménye volt a közélet eseményeiről, ezért az est előtt erről is kérdeztük.

A Szeged melletti Deszken született, de rég járt szülőfalujában, ahol többen javasolták már díszpolgári címre, viszont mind a mai napig nem ítélték meg neki ezt a kitüntetést. Azt mondja, jól esne számára az elismerés, de ha nem adják meg, akkor is békésen hal meg, mint volt deszki. Nagy Bandó András amúgy sem az a siránkozó típus, hiszen minden élethelyzetre van egy jó poénja. Amikor arról érdeklődtünk, milyen érzés a 75. születésnapjára készülni, egy régi kéményseprős viccel válaszolt: Koromhoz képest jól vagyok.

A humorista ugyan Baranya megyében él, de ezer szál köti Csongrád megyéhez, így természetesen Hódmezővásárhelyhez is. Bessenyei Ferenchez kifejezetten szoros kapcsolat fűzte, akivel ugyan nem találkozott sokat, de az öblös hangú művész mindig erősen megszorongatta a vállát, amikor átölelte. Baráti viszonyt ápolt ugyanakkor Antal Imrével is, akivel az Amatőrök is elkezdhetik című tehetségkutató műsorban ismerkedett meg. Nagy Bandó már fiatal humoristaként is rajzolt, fafaragásokat készített, így ismerkedett meg két legendás vásárhelyi festővel, Fejér Csabával és Csikós Andrással. Van egy karikatúra szobra Antal Imréről, de az a műsorvezető halála után elkallódott.

Nagy Bandó András mindig igen érzékenyen reagált a magyar közélet rezdüléseire, így nem csoda, hogy most is karakteres véleménye van a közelmúlt politikai történéseiről. Azt mondja, csak elő kell venni a korábbi műsorait, és megdöbbenve vesszük észre, hogy mennyire aktuálisak azok ma is. Példaként említette a ’94-es szilveszteri műsorban szerepelt Az életbe bele című monológját, amelyben egy biciklin ülve fejleszt áramot. Az egész szöveg olyan, mintha a mai helyzetre, vagyis az energiaválságra íródott volna. A téli napló című darab is hihetetlen aktuális már most, és majd milyen áthallások lesznek majd télen! Ezek a jelenetek annyira aktuálisak ma is, hogy nem tudja eltaposni azokat az idő – mondta az előadó.

Nagy Bandó persze egyfolytában ír, és reflektál a hazai politika eseményeire. Kéthetente jelenik meg publicisztikája a Magyar Hangban, amelyben élesen bírálja a kormány intézkedéseit. Szörnyűnek tartja, hogy azokat az embereket, akik megalapozott kritikát fogalmaznak meg az Orbán-kormány működésével szemben, a Fidesz hívei lekomcsizzák, lelibsizik. Pedig ezeket az embereket csapja be leginkább a kormány propagandagépezete, és leginkább ők szenvedik majd el a rövidlátó gazdaságpolitika következményeit. Nagy Bandó persze ebből a szomorú helyzetből is szóviccet csinál: Támogatják a rezsimet, nem ők fizetik a rezsimet.

A humorista polgárnak tartja magát abban az értelemben, hogy nem kötődik egyetlen párthoz sem, és ez lehetőséget biztosít számára arra, hogy minden politikai erőt kritikával illessen. Most persze a hatalmon lévőket kell bírálni, hiszen Nagy Bandó szerint nem pusztán hazudik a kormány, hanem lenézik a polgárokat azzal a primitív propagandával, amit a józanul gondolkodók kikérnek maguknak. A tudatlanokat fel kell emelni, azokat pedig, akik tudással rendelkeznek, meg kell becsülni – vallja. Új könyve a világ történetébe helyezi a saját életútját. Ezek lényegében kétperces novellák, melyek az élet egy-egy elemét járják körül. Az a címe, hogy Mögöttem az élet, de senki se gondolja azt, hogy Nagy Bandó András már csak visszafelé néz. Ő ugyanis továbbra is alkot, ír, előad, fest, szobrászkodik, és persze megvitatja a közélet dolgait a barátokkal és ismerősökkel.

humoristanagy bandó