Műtermében szorgoskodik az úszóedző

Mit csinál egy úszóedző, ha tanítványai hat hete nem mehetnek a medence közelébe sem? Többek között erre is kíváncsiak voltunk, amikor felvettük a kapcsolatot Máté Hunorral, a Hód Úszó SE edzőjével.

Az „üresjáratban” úszás és bronzöntés nélkül most több időm van a hódmezővásárhelyi műtermemet rendbe rakni, és a 2020-as Őszi tárlatra, valamint kiállításokra készülni„- nyilatkozta lapunknak a szakember, aki művészi vénáját Csongrádon élő szobrász szüleitől örökölte.

A koronavírus terjedése teljesen átírta a sportolók mindennapjait és terveit egyaránt. „Március 14-én reggel volt az utolsó vizes edzésünk. A járvány miatt félbeszakadt a felkészülés, rettenetes és bizonytalan helyzet alakult ki. Az egyetlen biztos dolog az olimpia dátuma, de sajnos a kialakult helyzet miatt tanítványom, Ugrai Panna fő versenye, az úszó ifjúsági Európa-bajnokság – amit a skóciai Aberdeenben rendeztek volna meg – lebonyolítása ugyancsak bizonytalanná vált. Panna mellett a másik vásárhelyi tehetségünk, Gál Olivér – aki 50 mézteres férfi mellúszásban ifjúsági országos csúcstartó – szereplésében bíztam a hazai rendezésű felnőtt Európa-bajnokságon, mivel azzal az idejével vezeti a felnőtt magyar ranglistát.

A medencementes időszak a legjobbak számára lezárulhat. Ezzel kapcsolatban az edző kifejtette: „a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) az elmúlt a járvány kirobbanása óta keményen dolgozik azon, hogy a válogatott sportolók felkészülése folytatódhasson. A MÚSZ erőfeszítése nem volt hiábavaló – hétfőtől megkezdődik a válogatott sportolók felkészülése Budapesten és Balatonfűzfőn. Ismét nagyon keményen el kell kezdeni dolgozni, hogy újra formába kerüljenek a versenyzők. Ez a vízmentes időszak arra elég volt, hogy a specifikus izmokat célzottan erősítsük, de bármilyen kemény tornákat és szárazföldi edzéseket csináltunk – ezek sajnos nem helyettesítik az úszó edzéseket. A jelenleg nem válogatott sportolóknak hatalmas kiesést okoz a koronavírus-járvány – az ő felkészülésük teljesen bizonytalan, nem tudom, mikor kezdhetjük el a vizes-munkát.

Hód Úszó SEŐszi tárlat