Munkahelyeken nem kötelezhetnek oltásra

A munkáltatók nem kötelezhetik a koronavírus elleni védőoltás beadatására a dolgozóikat, és sem hátrány, sem előny nem kapcsolódhat a munkavállalóknak ehhez a döntéséhez – mondta az Inforádió által megkérdezett munkajogász. Repka Ágnes hozzátette: ez a szabály a külföldi tulajdonú cégekre is vonatkozik.

Kötelezővé ugyanis a hatályos jogszabály szerint csak akkor tehetnek ilyesmit, ha az adott oltás felvételét valamilyen jogszabály előírja.

E helyzetre vonatkozik még a Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele, amely tartalmazza a munkakörökhöz kapcsolódóan javasolt védőoltások listáját. Ez idén még nem jelent meg, kérdés tehát, hogy a tavalyi kibővül-e 2021-re ezzel a szerrel.

Ha bekerül az ajánlottak közé, a munkáltatónak fel kell ajánlania e védőoltás beadatását azon munkavállalóknak, akiknek a kötelező kockázatbecslés alapján meg kell kapniuk. A vonatkozó rendelet ugyanis egyértelműen előírja, ha a kockázatbecslés alapján szükséges a védőoltás és létezik erre hatékony szer, akkor a munkaadónak meg kell szerveznie az oltást, és a költségeit is vállalnia kell..

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)munkahelyoltásvakcina