Müller Cecília: adattorlódás miatt volt ilyen magas a napi elhunytak száma

Ezt az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos által elmondottak szerint ez azt jelenti, hogy egyes egészségügyi szolgáltatók a húsvét okán nem tudtak pontos adatokkal előállni, ezért ezeket utólag korrigálták, ezért a mai adat, ahogy fogalmazott, az ünnepekről feltorlódott adatokat is tartalmazza.

Egyébként az oltások a Pfizerrel folytatódnak. Müller elmondása szerint szerdán é246 870 adag Pfizer-vakcina érkezik azonnal az oltópontokra kerül, ezekből folytatódik a pedagógusok védőoltása, és a második körös oltásokra is lehetőség nyílik.

Kitért arra, hogy az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban kételyek merültek fel, sok országban életkorhoz kötik vagy átmenetileg felfüggesztették az alkalmazását, az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicine Agency – EMA) egy tisztviselője pedig azt állította, hogy a vakcina és a vérrögképződés között összefüggést talált. „Ugyanakkor jelenleg hivatalos EMA-vélemény nem fogalmazódott meg, amennyiben ez a ma vagy holnap megtörténik, azt a magyar hatóságok is figyelembe veszik, és ennek mentén foglalunk állást abban, hogy a továbbiakban az AstraZenecával hogyan járunk el” – jelentette ki.

AstraZenecaMüller CecíliaPfizerstatisztika