Műalkotások merevlemezből, gázálarcból, vázákból

Volt, akit a természet szépsége, mást éppen pusztulása inspirált formázásra. A natura adta a hívószavát az idei, 24. Kerámia Szimpóziumnak, amelynek beszámoló kiállítása csütörtök este nyílt meg az Alföldi Galériában. Az öt hétig tartó alkotófolyamatból összesen 10 művész vette ki a részét és az érdeklődők abból kaphatnak most ízelítőt, ki, hogyan értelmezte a megadott tematikát.

Még egy winchestert is felhasznált Formanek Zsuzsanna a natura tematikában készült alkotásaiban. Az abszurditást kedvelő keramikusművész immár harmadik alkalommal vett részt a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium munkájában és most is a feladatot a rá jellemző módon oldotta meg.

Összeégett gázálarc és társai akrillal bevonva és ilyen nagyon romos vázaszerű porcelánokkal összerakva. Ennek a Natura 2022 a címe és valóban így gondolom. Tehát most lehet szépítgetni, meg virágokat előállítani és sok mást, ami amúgy rendben van. De ha ezek mögé nézünk, akkor valóban borzasztó pusztulást látunk magunk körül – fogalmazott a Vásárhelyi Televíziónak a művész.

Másokat inkább a természetben rejlő szépség és szimmetria ösztökélt alkotásra. Ahogyan az iraki származású művészt is, aki annak idején ösztöndíjasként került a Magyar Iparművészeti Főiskolára. Hódmezővásárhely kerámiaművészetét már gyakorlati évei alatt megismerte Hadie M. Rabie, aki Babilon városában született Irakban. A keramikusművész a televíziónak elmondta: ezeket a hagyományokat lehetett összeházasítani azokkal, ahonnan ő jött, lassan 50 évvel ezelőtt.

Hódmezővásárhely nem csak több ezer éves kerámia múltjával büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy az ipart a művészettel ötvöző szimpózium lassan negyedszázada működik, töretlen népszerűséggel.

– Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata elkötelezett abban, hogy ezt a 25 éves örökséget megőrizze, továbbvigye, Zsuzsáék munkájának köszönhetően azt gondolom, erre van garancia. Mindenféleképpen egy nagyszabású kiállítással kell erről a 25 évről megemlékeznünk – jelentette ki dr. Kis Andrea alpolgármester.

Addig a natura témát feldolgozó 24. Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása január közepéig látogatható az Alföldi Galériában.

Alföldi GalériaHódmezővásárhelyKiállításVásárhelyi Kerámia Szimpózium