Most már nem lehetne névtelenül egyesületet, alapítványt támogatni -az Átlátszó az Alkotmánybírósághoz fordul

Egy szerdai, de már a tegnapi naptól hatályos kormányrendelet alapján Magyarországon megszűnik a névtelen adományozás lehetőség a civil szervezetek részére. Ez több médiaszolgáltatót is érintene. Az Átlátszó Alkotmánybírósághoz fordul.

Az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak. Ezen adatokat a kormánynak kell elküldeni, minden évben, írja a 444.hu.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy mindenképpen magánszemélyek neveit kell felmutatni, akkor is ha cégtől vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz. Ilyen esetekben azt kell jelölni, hogy ki áll az adományozó mögött, cégek esetében például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit kell feltüntetni.

Arról már a Média1 értekezik, hogy ez a szabályozás médiapiaci szempontból is érdekesnek tűnhet, ugyanis van néhány olyan hazai médium, amelyik mostanában fogadott névtelen adományokat is. A Klubrádió rendezvényein adománygyűjtő ládákban is fogadtak adományokat a Szabad Sávért Alapítvány és a Hadd szóljon! Egyesület számára, írják.

A Média1-nek Bodoky Tamás az Átlátszó főszerkesztője elmondta, az Alkotmánybírósághoz fordulnak az új rendelet kapcsán, és semmilyen körülmények között sem adják át a kis összegű támogatóik listáját a kormánynak ezután sem.

Az új szabályozás több más, nem kormánypárti médiumot is érintene. Ahogy írják, a Gulyás Márton nevével fémjelzett, Partizán nevű YouTube csatorna is fogad nézői támogatásokat egy alapítványon keresztül. A bezárt Heti Válasz stábja által létrehozott Válasz Online stábjának költségeihez is hozzá lehet járulni névtelenül, erre a Polgárvilág Alapítvány nevű civil szervezeten keresztül van lehetőség. A Válasz Online oldalán kifejezetten hangsúlyozták is eddig, hogy az anonimitást kérő támogatók számára a magyar jogszabályi előírások figyelembevételével adománygyűjtő ládát rendszeresítettek.

alapítványÁtlátszóegyesületeknévtelen