Mórahalmon mérték össze tudásukat az ország legjobb tűzvizsgálói

Öt év kihagyás után ismét tűzvizsgálói versenyen bizonyíthattak az ország elismert szakemberei. Az október 9-10-e között megtartott VI. Országos Tűzvizsgáló Szakmai Vetélkedőnek Mórahalom adott otthont.

Az országos tűzoltósági főfelügyelőség és a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezői már október 8-án előkészítették a vetélkedő helyszínét. A feltételezés szerint egy könnyűszerkezetes garázsban töltés közben kigyulladt egy Li-ion akkumulátor, a tűz továbbterjedt a garázsban parkoló személygépjárműre. 

A másnap kezdődő verseny során a csapatoknak helyszíni szemle keretében kellett vizsgálniuk a tűz keletkezési helyét és terjedését. Hasznos, pontos és megbízható fotókat kellett készíteniük a füstös, romos helyszíneken, valamint el kellett eldönteniük azt is, hogy a helyszínen fellelt megégett berendezések, eszközök a tűz okozói, vagy martalékai voltak. Csütörtökön a verseny elméleti résszel folytatódott, ahol két tesztet – egyet egyénileg, egyet csapatban – oldottak meg a versenyzők.

A díjazottak…

A feladatokat szakmai zsűri értékelte, amely alapján megszületett az eredmény. Idei évben a legeredményesebb tűzvizsgáló csapat, és így a tűzvizsgálók vándorserlegének új őrzője a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság két szakembere, Szépe Attila őrnagy és Balogh Csaba Máté százados lett. Második helyezést ért el Csobolya László őrnagy és Takács Tibor százados, akik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot képviselték, a harmadik helyezettnek járó díjat Kiss János százados és Szaszovszki János százados nyerte, akik a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapatát alkották. A legeredményesebb helyszíni szemlét lefolytató csapat a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lett, míg a legjobb egyéni tesztmegoldónak a fővárosi Balogh Csaba Máté bizonyult.

A vetélkedő záróbeszédében Fülep Zoltán dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő hangsúlyozta, hogy ez az esemény nemcsak szakmai megméretés, hanem kiváló lehetőség a tapasztalatok cseréjére, a fejlesztési lehetőségek megvitatására, valamint a kapcsolatok ápolására is. Végül megköszönte a házigazda Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai és a verseny lebonyolításában részt vevő helyi szervezetek a munkáját.

akkumulátorCsongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságMórahalomOrszágos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtűzvizsgálóvetélkedő