Mögírták: 90 éve így nem verhetett sátorfát Vásárhelyen egy cirkusz

A Vásárhelyi Friss Újság 1932. augusztus 31-i számában írták meg, miért nem tarthatott előadást Vásárhelyen a kontinens egyik legnagyobb cirkusza.

Európa egyik legnagyobb cirkuszvállalata, a Gleichcirkusz magyarországi turnéja alkalmából Hódmezővásárhelyen is felütni készül sátorfáját s a játszási engedély elnyerésére már be is adta folyamodványát a városhoz. A cirkusz arénájának átmérője 60 méter. Állóhely nincs. A befogadó képessége 12 ezer ember. Több mint 300 artistája és 500 különböző vadállatja van.

Az illetékes hatóság az engedély ügyében még nem döntött, úgy hírlik azonban, hogy a cirkusz vendégszereplése elé akadályok gördültek. Közbejött ugyanis a Sziklai-társulat bevonulása, mely a színiszezont okt. 15-ig megnyújtotta (a nyári színkörben – a szerk.). Mégpedig az erre vonatkozó városi szabályrendelet 2. paragrafusa úgy rendelkezik, hogy a színiszezon alatt más színielőadások, énekes társulatok, lovardák, cirkuszok, bábszínházak stb. részére nem adható ki játszási engedély.

A Gleich cirkusz játszási engedélyét Budapesten 5 nappal, szeptember 6 ig, meghosszabbították, a fővárosból — mint jelentettük — Szegedre költözködik a cirkusz.