Mögírták: 90 éve így keveredett egy vásárhelyi gyógyszerész kokain-históriába

A francia idegenlégióban szolgáló vásárhelyi gyógyszerész megvádolásáról a Vásárhelyi Friss Újság 1932. szeptember 25-i számolt be.

Nemrégiben szegedi tudósítás nyomán beszámoltunk arról, hogy Fekete Géza, volt vásárhelyi gyógyszerész az idegenlégióban kokaincsempészek táborába került. A tudósítás szerint Fekete cselekedeteit kinyomozták, lefokozták és őt kétévi súlyos kényszermunkára ítélték.

Most azután Ksibából az idegenlégió egyik tiszthelyettese — aki szegedi származású — édesanyjának levelet írt, amelyben megcáfolja, hogy Fekete Géza kokainnal üzérkedett volna. A tiszthelyettes részletesen elmondja édesanyjának hogy Fekete Géza jóhiszeműségének és jó szívének lett az áldozata.

Sidi Bel Abbesban élt ugyanis egy leszerelt légionista, aki azelőtt a magyar hadseregben tiszt volt. Ez a légionista szenvedélyes kokainista volt, átkos szokásától még akkor sem tudott szabadulni, amikor üzletet nyitott és megnősült. Ez a légionista állandóan zaklatta Feketét, hogy adjon neki kokaint és Fekete, csakhogy szabaduljon a zaklatásaitól, valamilyen fehér, de teljesen ártalmatlan port adott neki, aminek azonban semmi hatása nem volt, és ezért újabb és újabb adagokat kért a gyógyszerésztől.

Így vette azután egyszer észre a légionista felesége, hogy az ura fehér port vesz be, és anélkül, hogy Feketét megkérdezte volna, mit adott az urának, feljelentést tett ellene az ezredparancsnokágnál.

Fekete hiába bizonyítgatta ártatlanságát, azt tanúkkal nem tudta igazolni, hogy a volt légionistának teljesen ártalmatlan port adott, csakhogy zaklatásaitól megmeneküljön. Feketét lefokozták, azonban büntetést nem kapott. Egyébként a tiszthelyettes elküldötte anyjának Fekete Géza hozzáintézett levelét, amit a balsorstól üldözött gyógyszerész új állomáshelyéről írt. Érdekesek Fekete sorai:

„Nem tudom, miket meséltek össze-vissza az emberek, hiszen már itt, Marokkóban arról is beszéltek, hogy öt évi börtönbüntetést kaptam. Azt is elgondolom, hogy miket írhattak Önnek hazulról. Jelenleg a Nagy Atlaszban vagyok Michi Feu-ben és C. S. 8—3 Etranger teljhatalmú egészségügyi vezetője vagyok. Leszámítva a leszámítandókat, nem panaszkodom, még 11 hónap van hátra és ezután ennek az életnek is vége.”

Vásárhelyi Friss Újság