Mögírták: 110 év így nem kért Vásárhely a félszáz fős csendőrkülönítményből

Címlapján szerkesztőségi cikkben tiltakozott 1913. március elsején a Vásárhelyi Friss Újság, hogy a városba további csendőrkülönítményt szervezzenek.

Szathmáry Tihamér főkapitány előterjesztést tett a városi tanácshoz, hogy írjanak fel a belügyminiszterhez a célból, hogy Vásárhelyen ötven tagból álló csendőrkülönítményt szervezzen.

Ismerve a mi békés, jó népünket, egyáltalán nem tudjuk megérteni, hogy mi szüksége van Vásárhelynek arra, hogy a mostani csendőrlétszámon felül még ötven kakastollas is itt nyerjen állandó elhelyezést.

Nem lehet a főkapitány előterjesztése fölött oly könnyen napirendre térni, erről beszélni, tárgyalni szükséges, mert egy ötven tagú csendőrkülönítmény idehelyezése nemcsak azt jelenti, hogy itt lesznek, itt élnek, itt grasszálnak és villogtatják fegyverüket, hanem ez azt is jelenti, hogy a város új terheket vesz a nyakába minden különösebb szükség nélkül valakinek romlátásából

Van itt csendőr és rendőr elég. A jelenlegi csendőr rendőr létszám nemcsak a személy és vagyonbiztonságot látta el eddig példásan, de — ha szükség volt rá, — ezek is fel tudták lökdösni az embereket, mint azt megtették Holló Lajos vásárhelyi látogatása alkalmával. Hatalmi hóbortok kedvéért új terhek viselésére nem vagyunk hajlandók s ez a véleményünk, hogy a városi tanács nem fog beugrani a főkapitány rémlátomásainak.

Vásárhely békés, nyugodt polgársága óriási, szinte elviselhetetlen pótadóval küzd: az új hasznos alkotások, a külterületi utak és a belterületi utcák burkolása ismét csak terheket jelentenek, szükséges-e ily körülmények között újabb kiadások kiokoskodása? Bizony nem, mert a polgárság teherbírási képessége már teljesen próbára van téve.

Egyébként a közgyűlés is tárgyalni fogja ezt a dolgot s hisszük, hogy egyszerűen napirendre tér felette, mert egyebet nem tehet.

Vásárhelyi Friss Újság