Modernizálnak Vásárhely nagyobb állattartó gazdaságai

A nagyobb gazdaságoknál koncentrálódik a hazai állattartás. A vásárhelyi állattartók fejlesztéseinek egy része a befejezésnél tart, de van olyan cég, ahol csak most kezdődnek a kivitelezési munkálatok.

2020-ban az ország 117 ezer gazdaságában közel 1,9 millió állategységnek megfelelő állatállományt tartottak. A hazai állattartó gazdaságok száma folyamatosan csökken: 2010 óta több mint felével (53%-kal) zsugorodott, de még 2016-hoz képest is 31%-os a visszaesés. Ennek oka a kevés állatot tartó gazdaságok megszűnése. 2010 és 2020 között a szarvasmarha-állomány 32%-kal, 706 ezerről 933 ezerre növekedett. A tehenek száma 100 ezerrel volt több a 2010. évinél. A szarvasmarha-állomány 74%-a a 100-nál több egyedet tartóknál volt. 2020-ban a sertésállomány darabszáma 2,9 millió volt, 2010-hez képest 7,4%-kal lett kevesebb. Az anyakoca-állomány nagysága 169 ezer volt, negyedére zsugorodott 2010 óta. A sertést tartó gazdaságok száma 67%-kal visszaesett 2020-ra, és alig haladta meg a 48 ezret. A kis, néhány sertést tartó gazdaságok száma csökkent a legnagyobb mértékben – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérésében.

Hódmezővásárhelyen négy vállalkozás nyert nagyobb támogatást a Vidékfejlesztési program forrásaiból az elmúlt évben. Lapunk megkérdezte a kedvezményezett cégeket, hol tartanak az összességében közel 7,5 milliárdos fejlesztésekkel, melyek megvalósítására több mint 3,5 milliárd forint támogatást kaptak. 

Már a finisben van a Hód-Mezőgazda Zrt. sertéstelepi beruházása, az utómunkálatok folynak. Ugyanazzal a vásárhelyi építőipari cég, a Bodrogi Bau Kft. végzi a kivitelezést, amelyik több mint 10 évvel ezelőtt a többi épületet is építette. A  sertéstartási technológia továbbra is a Big Duchman cégtől való – tudtuk meg Antal Gábortól. A társaság vezérigazgatója hozzátette, április elején már átadásra és beüzemelésre kerül a paléi sertéstelepen egy 1600 férőhelyes  nagycsoportos tartású,válogató kapus rendszerű hizlalda. Az új létesítmény többlet kapacitást nem jelent, hanem az egy hízóra jutó még nagyobb négyzetméter a cél, ezáltal az állatjóléti elvárások még magasabb szintű kiszolgálása valósul meg. Emellett egy 200 férőhelyes kiscsoportos süldő szállás kialakítása is megtörtént. Ez azért jelentős szakmai változás, mert ezáltal a kocasüldők a hizlalda – korábban egy számukra leválasztott – részéből így átkerülhettek egy külön süldő szállásra, ami a korszerű tenyésztés szerves részét képezi.  

Mint megtudtuk, a covid és ezáltal a világban bekövetkezett gazdasági helyzet hátráltatta a beruházásokat, nehezebb volt különböző anyagok beszerzése, nem beszélve az elszabadult árakról, melyek megnövelték a költségeket.  A tervezett december közepi átadás helyett 2022. április lesz a végső átadási időpont a Hód-Mezőgazda Zrt. paléi sertéstelepén. Vajháton, a tejtermelő szarvasmarha telepen a pályázati pénzt is az 1500 négyzetméteres szarvasmarha istálló és a hozzá kapcsolódó külső infrastruktúra,  azaz út, csatorna, víz, villany, napelem beruházások építésére fordítják. A vállalt beruházásokat a Hód-Mezőgazda  maradéktalanul megvalósítja. A teljes beruházás befejezése 2022. május végére várható. A fejlesztések révén az állatok komfortjának fokozása, valamint a zöld energia előállítása és felhasználása valósul meg mind a vajháti tejtermelő tehenészetben, ahol összesen 3 600 tejelő szarvasmarhát tenyészt a cég, mind a paléi sertéstelepen, ahol 1 500 átlag tenyészkoca létszámmal és szaporulatával évi kb. 57 000 vágósertés előállítása történik. 

A Vásárhelyi Róna Kft.-nél jelenleg a kivitelezői szerződés megkötésének fázisában vannak. Rövidesen indítják a beruházásukat, amely kapcsán nem tudnak olyan körülményről, ami hátráltatná azt. Az új létesítmény egy istálló lesz, amely egy 1972-ben épült istálló helyére fog épülni a kopáncsi szarvasmarha telepükön. A maximálisan elhelyezhető létszám 428 egyed lesz – közölte szerkesztőségünkkel Földesi László Lajos ügyvezető igazgató. 

A Hódagro Zrt.-nek 1 milliárd 618 millió forint támogatást ítéltek meg, és 3,3 milliárdos beruházást tervez az uniós támogatásokat listázó kormányzati portál szerint – a társaság nem reagált megkeresésünkre.

állattenyésztésHód-Mezőgazda Zrt.mezőgazdaságvidékfejlesztés