Modern Városok Program vége(?), 800 ezres tanári fizetés(?), nemátalakító óvodások(?) – ez történt az országban júniusban

A hónap elején még nem kezdődött el a nyári uborkaszezon, nem volt eseménymentes június hava sem országosan. Főszerepben voltak ekkor is a pedagógusok. Tüntetések, törvényjavaslat tárgyalása. De több más dolog is történt az év hatodik hónapjában. Ráadásul a tankerületekben sem a tanárok járnak jól?

Júniusban olvasták ki először, hogy a kormány valószínűleg végleg beszántaná a Modern Városok Programját, ami azelőtt sem volt túl aktív, bár kétségtelen, épült egy-két nagyobb beruházás. Hódmezővásárhelyen a vasútvillamos vagy a vásárhelyi laktanya kápolnája, ám Szegeden a programból csak sportberuházások születtek. Novemberre lényegileg teljesen leállt a program.

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Ryanairre kiszabott 736 ezer eurós bírságot, miután a társaság deklarálta, hogy a 2022 júliusától légi utasonként 10 eurós különadót egy az egyben hozzácsapták a jegyeik árához. Michael O’Leary, a társaság vezérigazgatója a hvg.hu-nak adott interjúban idiótának nevezte az adót és annak kitalálóját, Nagy Mártont is. Ezután már ,,becsületbeli ügy” lett a kormánynak a társaság megregulázása.

Kirill pátriárka küldött Orbán Viktornak, a magyar miniszterelnök hatvanadik születésnapja alkalmából, akit Putyin támogatójának, szilárd meggyőződéssel rendelkező, felelős és elveihez hű állami vezetőként jellemezte.

Kincsekre lelhetünk a NAV árveréseken. Például féláron, 43 millió forintért vihettünk egy Ferrarit.

Több mint 800 ezer forint lehet a pedagógusok bére, természetesen csak akkor, amikor megérkezik a pénz az Európai Uniótól. Ebben a hónapban egyébként a parlament elé vitték, majd meg is szavazták az úgynevezett státusztörvényt.

Mivel 2010 vége óta 20 ezer milliárd Ft-ról 2022 végére 45,6 ezer milliárd Ft-ra nőtt a nominális államadósság, ezért a magánszemélyeknek 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetniük a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján kamatjövedelemnek számító összegek után. A július 1-én hatályba lépett szabály nem vonatkozik az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelemre, a magyar állampapírok hozamára pedig azért nem, mert arra nem kell kamatadót fizetni.

A kormány tovább emeli a dohány- és alkoholtermékek, üzemanyagok jövedéki adóját, emellett a népegészségügyi termékadóként elhíresült chipsadót is megemelik.

Vajon Magyarországon hány óvodásokat érintő nemátalakító műtétet végeztek el az elmúlt 5 évben? Erre válaszolt, úgy ahogy Rétvári Bence államtitkár. Nem kell nagy számra gondolni.

Lázár János a Zemplén TV-nek adott egy interjút, ahol elmondta, a Fidesz mindentől is megvédi a magyarokat, mondta ezt akkor, amikor hazánkban messze a legmagasabb volt az infláció. Mindazonáltal azt is közölte, a Fideszben is vannak hülyék.

A pedagógusok béren kívüli juttatásával nem tervezett a vásárhelyi tankerület, ugyanakkor a köz- és kormánytisztviselőkből álló 43 fős apparátus számára 8,6 millió forintot különítettek el ebben az évben.

Minden politikai heccelés ellenére a titkosszolgálati jelentés is azt állapította meg, hogy az pártokhoz nem került külföldről történő finanszírozás. A kormánypártok azonban a kérdést addig tartották napirenden, amíg ,,szuverenitásvédelem” címszó alatt tovább szűkítették a Fidesz ellen indulók mozgásterét. Júniusban az MMM sajtóközleményében azt írta, hogy a ,,valóban tiltott pártkampányt folytató” CÖF-fel, Megafonnal, és a kormányzati propagandával szemben ők soha nem kaptak egyetlen fillér közpénzt sem.

Az EU soros elnökségét ellátó svéd kormány bejelentette, hogy az EU-hoz akkreditált nagykövetek megállapodtak az Oroszország elleni 11. szankciócsomagról. Így azt tehát a magyar kormány is megszavazta.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy bejegyezte a bíróság a Mindenki Magyarországa Néppártot (MMN).

adóemelésFerrariHódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Tankerületi KözpontKirill pátriárkaLázár JánosMárki-Zay Péternémátalakításpedagógus sztrájkRyanair