Mit sorol hátra Lázár János a vásárhelyi fejlesztések közül?

Fele pénzt sem szán a kormány a Modern Városok Programra 2023-ban, így kérdés, mely vásárhelyi fejlesztéseket részesíti előnyben az állami beruházások halasztásával megbízott Lázár János.

Lázár János építési és beruházási miniszter és csapata nekilátott a munkának, a tárgyalások sorozatát a Beruházási Ügynökség vezetőivel kezdték meg kedden – erről maga Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője posztolt közösségi oldalán.

Emlékezetes, a miniszter a két héttel ezelőtti parlamenti meghallgatásán már jelezte, hogy az első és legfontosabb feladatai között szerepel, hogy áttekintsék az állam beruházásait. Adott esetben felül kell vizsgálni bizonyos beruházásokat – vetítette előre.

Most erre a munkára azért is lesz nagy szükség, mivel a kormány az idei és a következő évben a költségvetési kiigazítás keretében 1150 milliárd forintnyi beruházást tervez elhalasztani.

Lázár János és Márki-Zay Péter május eleji személyes találkozója után három olyan ügyről nyilatkoztak, amiknek a megvalósítása felgyorsulhat:

  • Az Ipari park fejlesztése,
  • a 117 km-es önálló kerékpárutak építése,
  • szintén a Modern Városok Program eleme a hódmezővásárhelyi iskolák, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, valamint a Cseresnyés Kollégium energetikai felújítása, valamint fejlesztése.

A kormány tegnap beterjesztette a 2023. évi költségvetést, amiben minden korábbinál szűkebb forrást biztosítanak a Modern Városok Programnak. Míg 2020-ban és 2021-ben 50-50 milliárd jutott erre a célra, az Országgyűlés elé kerülő jövő évi büdzsében mindössze 23,3 milliárd forint szerepel. A Magyar Falu Program is többet kapna ennél 2023-ban: 26,7 milliárd forintot.

Jelenlegi árakon a 117 kilométer kerékpárút építése önmagában meghaladná a 8 milliárd forintot – ehhez a számításhoz az uniós közbeszerzési értesítőben májusban megjelent eredményhirdetéseket vettük alapul. Mivel a tervezett hálózatépítés több szakaszból áll, itt a részleges, több évre ütemezett megvalósítás kivitelezhető lehet ilyen állami források mellett. Az oktatási intézményeket érintő beruházások ugyancsak milliárdos nagyságrendűek, vagyis középtávon legfeljebb egy helyszínen mehet végbe fejlesztés.

Építési és Beruházási MinisztériumköltségvetéskormányLázár JánosMárki-Zay PéterModern Városok Program