Mit is mondott Lázár János a földadóról kancelláriaminiszterként?

Lázár János 2015-ben másképp beszélt, mint most. Hegedűs Lorántné a Jobbik országgyűlési képviselőjeként interpellációjában azt kérdezte tőle, mikor vonatják vissza a földadórendeleteket? Egyáltalában, mikor helyezik hatályon kívül a települési adó fogalmát? Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter érdekeseket mondott.

2015-ben a Fideszes vezetésű Balmazújváros földadót vezetett be, aranykoronánként évi 300 Ft-ot. (Tavaly ősszel, egy másik Fideszes vezetésű településen, Hajdúnánáson a duplájára emelték, ráadásul a település polgármestere egyúttal a hódmezővásárhelyi földadót petícióval támadó Agrárkamara országos alelnöke.)

Az Országgyűlésben 2015. decemberében éppen a balmazújvárosi eset miatt interpellálta Lázár Jánost Hegedűs Lorántné. Azt kérdezte, mikor vonatják vissza a földadórendeleteket? Egyáltalában, mikor helyezik hatályon kívül a települési adó fogalmát?


Lázár válaszának néhány érdekes mondata:

3200 magyar önkormányzatban biztosítani kell a szabad adóztatásnak, a szabad adókivetésnek a jogát. Meggyőződésem szerint ez korlátozhatatlan, Alaptörvényből következő jog, amely megillet minden önkormányzatot.

Mi értelme lenne egyébként a települési önkormányzatoknak, ha ezt a mozgásteret nem hagynánk meg?

a Kúria az ön állításával ellentétben nem zárja ki a helyi adó kivetési jogát, még akár a földadót sem

Az internet korában nem nehéz visszakeresni, mi volt az álláspontja valakinek ugyanarról korábban.

Lázár János akkor azt mondta, hogy „a helyi adót szociális kiadásokra kell fordítani”, ahogy egyébként a Vásárhelyen közelmúltban bevezetett adónak pontosan ez a célja. Lázár ma minden eszközzel támadja Márki-Zay Pétert a földadó miatt és persze ő is aláírta az érdekes módon csak a vásárhelyi földadóval foglalkozó (az összes többi településen létezővel nem törődő) petíciót.

földadóHódmezővásárhelyLázár JánosMárki-Zay Péter