Mindszent 19, Székkutas 15, Földeák 40 milliót kap a Belügyminisztériumtól – Mártély, Vásárhely nincs a listán

Mártély és Hódmezővásárhely neve nem szerepel azon a tegnap közzé tett listán, amelyen a feladatellátást szolgáló fejlesztésekre nyert önkormányzati támogatásokat sorolja föl a Belügyminisztérium. Csongrád-Csanád megye 4. számú választókerületéből csak olyan települések nincsenek a támogatottak között, ahol független vagy ellenzéki polgármestert választottak 2019-ben.

Az 1498 pályázó 95,73 százaléka, 1434 település kap összesen több mint 25,8 milliárd forintot. A támogatásokat központi költségvetési forrásból folyósítják – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. A nyertes önkormányzatok közül 881 település, illetve városrész kétezer lakos alatti, 432 kétezer és tízezer lakos közötti, 121 pedig tízezer lakosúnál nagyobb.

A dél-alföldi régió megyei jogú városai közül Kecskemét és Békéscsaba ott van a kizárólag a támogatottakat soroló listán, Hódmezővásárhely és Szeged nem.

A vásárhelyi járásból Mindszent és Székkutas pályázatát kedvezően bírálták el, Mártély viszont nincs feltüntetve a dokumentumon.

Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmény fejlesztésére vagy felújítására Székkutas közel 15, Földeák 40, Derekegyház és Nagymágocs mintegy 20 millió forint támogatást nyert el a június 29-i miniszteri döntés alapján, belterületi utak, járdák és hidak felújítására Makó 8, Mindszent pedig 19 millió forint állami dotációban részesült.

A Csongrád-Csanád megyei 4-es – Hódmezővásárhely és Makó központú – választókerületből hat kistelepülést nem találtunk a támogatott pályázatok között. Algyő, Ambrózfalva, Csanádpalota, Nagylak, Óföldeák és Mártély lehet, hogy nem is nyújtott be igényt a Belügyminisztériumhoz, de az biztos, hogy 2019-ben független polgármestert választott a közösség élére.

Hozzá kell tenni, megyénkből olyan településeket is támogatott a kormány, ahol nem kormánypárti vezetés irányítja a helyi önkormányzatot: Szentes és Sándorfalva 40-40 millió forint állami forrást fordíthat intézményfelújításra, Szegvár pedig 20 milliót utakra és járdákra.

BelügyminisztériumMakóMártélyMindszentÓföldeákPályázatSzékkutasSzentestámogatás