Mindösszesen három vásárhelynyi területet öntöztek tavaly Magyarországon

A hazai szántóföldeknek csupán alig több mint 3 százalékát öntözték az elmúlt évben.

2022 során a lehullott csapadék mennyisége országos átlagban 497 milliméter volt, ezzel a 17. legszárazabb év volt 1901 óta.

Tavaly a megszokott csapadékmennyiség 81 százaléka hullott le, és mind térben, mind időben szélsőségesen alakult az eloszlása: az első három hónap 1918 és 1949 után a harmadik legszárazabb első negyedév volt. A tavasz a 24. legszárazabb lett 1901 óta, majd májustól augusztusig szárazabb volt az idő a megszokottnál, összességében a nyár a 24. helyre került a legszárazabb nyarak sorában.

Ehhez képest minimális volt a termőterület, amit öntöztek az elmúlt évben. Ez Nagy István agrárminiszter válaszából derül ki, akit Vadai Ágnes országgyűlési képviselő kérdezett írásban arról, hogy mennyi területet öntöztek 2022-ben ténylegesen.

141 568 hektár volt az öntözött terület az Országos Vízügyi Főigazgatóság kimutatásai alapján – számolt be a tárcavezető. Ebből 110 ezer hektár főműves vízszolgáltatáson keresztül jutott vízhez, 31 ezer hektáron pedig felszín alatti vizeket használtak a gazdálkodók.

Hogy ez mennyire kevés, azt jól illusztrálja, hogy Hódmezővásárhely közigazgatási területe 48 ezer 798 hektár, a magyarországi szántó termőterület tavaly a KSH kimutatása szerint 4 millió 263 ezer hektár volt.

AgrárminisztériummezőgazdaságöntözésOrszágos Vízügyi Főigazgatóság