Mindent a földadóról, amit NEM a gazdák fizetnek

A Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata oldalán tettek közzé egy posztot a földadóról. Mint írják a földadóként emlegetett települési adóról a média egy része szándékosan vagy véletlenül egy sor téves információt jelentetett meg. Éppen ezért összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat. Már a címben is kihangsúlyozzák: a földadót NEM a gazdák fizetik. A települési adót valójában azok fizetik, akik nem művelik földjeiket, hanem azokat bérbe adják. Bár már maga az országgyűlési képviselő, Lázár János is azt sugallja, mintha az adót csak azért vezették volna be, hogy személyesen rajta és családtagjain álljanak bosszút, valójában a szociális támogatások megnövelésére szeretne a városvezetés fedezetet teremteni.

A rendeletet az októberi közgyűlésen fogadta el a testület, és közvetlenül ezután megszavazták azt is, hogy a településiadóból befolyt pénzt szociális támogatásokra fordítják. Ez egyedülálló az országban.

A bevezetett adónem kapcsán az alábbi információk a legfontosabbak:

Az adó tárgya: az adókötelezettség azokat az ingatlanokat érint, melyek Hódmezővásárhely illetékességi területén helyezkednek el, és amik az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, gyep, nádas, halastó, fásított terület, erdő művelési ágban vannak nyilvántartva.

Az adó alanya: az adókötelezettség azt a magánszemélyt érinti, aki a naptári év első napján az ingatlan tulajdonosa, vagy részére haszonélvezeti jog (ideértve az özvegyi jogot is) került bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.

A vállalkozókat (beleértve az egyéni vállalkozót és azon mezőgazdasági őstermelőt, akinek az őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben az éves minimálbér 50%-át meghaladja) abban az esetben terhelheti adókötelezettség, ha az adott földterületet vállalkozói minőségében nem műveli, hanem tulajdonosként pl.: bérbe, haszonbérbe adja, vagyis, ha saját maga a vállalkozói minőségéhez kapcsolódó termelő tevékenységet nem végez.

Amennyiben a földterületnek több tulajdonosa van, úgy a tulajdonosok megállapodhatnak abban, hogy egy tulajdonost ruháznak föl az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel, melyhez egy írásban megkötött megállapodást szükséges benyújtani az adóhatósághoz. Az adó mértéke: szántó, kert, gyümölcsös, szőlő művelési ágban nyilvántartott földrészlet esetén 0,99 Ft/m2 /év, minden egyéb az adókötelezettség alá eső földrészlet esetén 0,59 Ft/m2 /év, melyet két egyenlő részletben az adóév március 15. és szeptember 15. napjáig kell megfizetnie az adózónak.

Adómentesség: mentesül az adó megfizetése alól az, akinek az Önkormányzat illetékességi területén lévő földrészleteinek összterülete a 40.000 m2 -t nem haladja meg.

Eljárási kérdések: az adózónak az adó megállapításához szükséges adatokat első alkalommal 2023. január 31. napjáig (a 2023. január 01-jei állapot szerint) kell szolgáltatni az adóhatóság részére az adóhatóságnál elérhető, de a Város honlapján is közzétett erre a célra szolgáló formanyomtatványon.

Ugyanezen formanyomtatvány használatával lehet eleget tenni a későbbiek során az adókötelezettséggel kapcsolatos változások bejelentése tekintetében is, melynek határideje mindennemű változás esetén a változást követő 15 nap.

Mindezeken túlmenően az egyedi kérdéseket egyedileg szükséges majd vizsgálnia az adóhatóságnak.

Felmerülő kérdéseik és az adatbejelentés kitöltése kapcsán az Adócsoport munkatársai készséggel állnak rendelkezésükre elérhetőségeik bármelyikén:

  • személyesen ügyfélfogadási időben a hivatal fszt. 14-es számú irodája,
  • e-mailen az ado@hodmezovasarhely.hu,
  • telefonon az 530-156 vagy 530-154.
földadóLázár János