Mindenki lehet szent és nem kell ahhoz vallásosnak sem lenni

Az I. és a II. világháború hősi halottaira is emlékeztek ma Hódmezővásárhelyen a Kossuth téren, a Hősök terén, a Kincses Temetőben, a Katolikus temetőben valamint a Szent István templomban is. De a megemlékezés nem csak a hősökről, hanem a holnapi Mindenszentek napjáról is szólt.

A Kossuth téri megemlékezésen Márki-Zay Péter polgármester elmondta, hogy kezdetben III. Gergely pápa kezdeményezése által emlékezünk meg (illetve később hivatalos, egyetemes katolikus ünnepnappá IV. Gergely pápa tette a Mindenszenteket) az üdvözült lelkekről.

A hősök életéből mi is példát meríthetünk, mondta a polgármester. Ezek a hősök nem csak a kanonizált szentek, nem csak a háborúban részt vett és elesett katonák, közülünk bárki lehet hős a mindennapokban.

Ez az önzetlenség a szüleinkre is jellemző, akik adtak nekünk, gyermekeknek valamit, és úgy hiszi a polgármester, hogy ők is, mi is, számíthatunk utódainkra, nem csak a sírunk gondozásában, hanem az emlékezetünk megőrzésében is.

Vallástól függetlenül mindannyian lehetünk szentek, mondta Márki-Zay Péter megemlékező beszédében. Meglátása szerint Mindenszentek napján azt a szentséget ünnepeljük, ami a másokért élt életet mutatja.

A polgármester rövid beszédét követően Dudás Ferenc tábori lelkész imáját hallgathatták meg az összegyűltek, majd a az I. világháborús hősök emlékművést koszorúzták meg a Kossuth téren, ezt követően a Hősök terén a II. világháborús emlékműnél folytatódott a megemlékezés.

hősökHősök teremegemlékezésmindenszentek