Minden vállalkozó számláit látni akarja az adóhatóság

A cél az áfacsalások visszaszorítása, az átláthatóság, az online megoldások előtérbe helyezése.

Július 1-től cégek, egyéni vállalkozók, adószámmal rendelkező magánszemélyek, alapítványok és egyesületek is közvetlenül lesznek kötelesek adatot szolgáltatni a számláikról a NAV-nak, hívja fel a figyelmet az index.hu. Ehhez regisztrálniuk kell a NAV online rendszerébe és egy megfelelő számlázó programba. Aki elmulasztja, számlánként kaphat büntetést: magánszemélyként 200 ezer, cégként 500 ezer forintra számíthat.

A lap szerint a cél sokrétű: az áfacsalások visszaszorítása; az adatok birtokában a hatóság a vállalkozások adóbevallásában is segíthet; a digitális megoldások kiterjesztése ezen a területen.

2018. július 1-től már minden olyan belföldi adóalanynak össze kellett kötnie magát a NAV-val, amely 100 ezer forint áfatartamú számlát állított ki egy másik magyar adóalanynak. Idén július 1-től a belföldi adószámmal rendelkezők számára kiállított valamennyi számla adattartalmát be kell küldeni a NAV-nak, az áfatartamtól függetlenül. Január 1-től pedig a NAV már minden számlát látni szeretne, ekkortól már a magyar magánszemélyeknek, illetve a külföldieknek kiállított számlát is be kell kötni a rendszerbe.

A júliusi határidő az Index megfogalmazása szerint messze a legfontosabb, több százezer egyéni vállalkozót, katást, adószámmal rendelkező magánszemélyt, egyesületeket, alapítványokat érint.

adóáfaNAV