Minden hónap második péntekén rendeznek piacot a tájházban

Közvetlenül a termelőtől vásárolhatunk, minden egészséges, természetes alapanyagból készül. Ezért is érdemes kilátogatni az Árpád utcai tájházba, a kézműves piacra.

– Először vagyok itt, a szomszédasszony mondta, hogy lesz ez a piac. Egyelőre nem biztos, hogy vásárolok, most még csak szétnézek, de azt látom, hogy nagyon szép minden – foglalta össze a véleményét egy idősebb asszony. Egy hozzá hasonló korú férfi, János bácsi is első alkalommal látogatott ki a kézműves piacra. – Háziszappant vásároltam, nekem nem jó semmilyen tusfürdő, ez felel meg a bőrömnek. Egy hirdetőújságban láttam, hogy itt lesz a szappanos hölgy – mutatta a tömött kis szatyrát. – Így van, ezen a piacon természetes, egészséges alapanyagokból készül minden – tette hozzá a szappanok készítője, Németh Csilla.

Minden hónap második péntekén rendezik meg az Árpád utcai tájháznál az Árkádos Kézműves Piacot. Korábban a Károlyi-háznál tartották a vásárokat, 2018 májusában költöztek át a tájházba. Ettől az időponttól vette át a szervezést Kovácsné Felföldi Regina és Németh Attila. Ami azóta sem változott: a vevők minőségi árut vásárolhatnak helyi és környékbeli termelőktől.

– Alapításkor, 2014-ben az volt fő motiváció, hogy közvetlen kapcsolat legyen termelő és vásárló között – árulta el a piac ötletgazdája, Szabóné Katika, akit a vásárhelyiek főként a remek lepényéről ismernek. – Nehéz volt felfuttatni a Károlyi-háznál. A tájház csodálatos helyszín, de érdekes, hogy még mindig nem épült be a köztudatba. Talán az a gond, hogy itt nem lehet autóval megállni, az emberek pedig nem szeretnek gyalogolni.

Pedig érdemes kilátogatni, magunk is nagyon jó tapasztalatokkal gazdagodtunk. Legyen az dísztárgy, méz, húsáru, mindenki a saját maga készítette termékkel érkezik, helyi és más településekről érkező termelők kínálják a portékájukat. Aki megszeretett egy készítményt, biztos lehet abban, hogy minden hónapban megtalálja a tájháznál az előállítóját. Jut idő egy kis kóstolásra, beszélgetésre, tapasztalatcserére, a produktum mellé jó tanácsot kaphatunk.

Árkádos Kézműves Piactájház