Minden eddiginél többen hunytak el, 816 új fertőzöttet találtak

816 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 33 114 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 24 beteg – közülük tizenheten hetven év felettiek – így az elhunytak száma 877 főre emelkedett.

9149-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 088 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 49%-a, a gyógyultak 33%-a budapesti. 656 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen.

Csongrád-Csanád megyében 27-tel nőtt, így 1398-ra emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában.

Mint az Ipsos szeptemberi elemzéséből kiderült, a magyarok nemzetközi összehasonlításban is szkeptikusnak számítanak a Covid-19 betegség elleni vakcina idei kifejlesztését és annak vélt hatékonyságát illetően. Egy hónappal ezelőtt a hazai lakosság mindössze 26 százaléka tartotta reálisnak a vakcina piaci bevezetését erre az évre, szemben a 41%-os becsült világátlaggal.

Magyarországon az egyik legalacsonyabb érték volt mérhető a vakcina várható alkalmazását illetően is, 100 hazai lakosból 56 nyilatkozott úgy a nyár végén, hogy beoltatná magát a vírus elleni készítménnyel, míg a nemzetközi átlag jelentősen magasabb, 74%-ot tett ki. A 27 mért ország rangsorában Lengyelország és Oroszország után így Magyarország elnyerte a harmadik legóvatosabb ország címét. Az Ipsos magyar irodája az Omnibusz kutatássorozat keretein belül októberben újabb, a szeptemberitől némileg eltérő fókuszú hazai vizsgálatot végzett, mely eredményei szerint a biztos elutasítók aránya októberben 46%-ot tesz ki, de jelentős méretű, 12%-os a bizonytalanok vagy a választ kerülők csoportja is.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)közvélemény-kutatás