Milyen segítségre számíthatnak a bajba jutott nyugdíjasok?

Hazánkban sajnos számos idős ember számára problémát jelent a mindennapi kiadások finanszírozása. Milyen állami támogatásra számíthatnak az alacsony juttatásban részesülő nyugdíjasok? Cikkünkben részletesen bemutatjuk a lehetőségeket, juttatásokat.

Hazánkban igencsak nehéz a számos nyugdíjas sorsa: az alacsony összegű állami ellátásokból sokaknak jelentős kihívás fedezni a lakhatás és megélhetés költségeit. Megyénként is komoly eltérések vannak, és régiónk sajnos a sor végén kullog: mindössze 6 megyében rosszabb a helyzet, mint nálunk. Mint arról korábban is írtunk, bár országosan idén 165.610 forint az átlagnyugdíj, a Csongrád megyében folyósított nyugdíjak átlaga éppen csak eléri a 133.000 forintos nettó minimálbér összegét.

Végigdolgozták az életüket, most nélkülözniük kell 

Sajnos a probléma nem csak hazánkban létezik: a modern kori elöregedő társadalmak sajátja, hogy a felosztó-kirovó rendszer miatt a nyugdíjak összege egyre alacsonyabb a bérekhez képest.

Ez nem csupán anyagi nehézségeket okoz az időseknek, de rendkívül méltatlan is. Hiszen egy végigdolgozott élet után megérdemelt lenne a gondtalan pihenés és a pénzügyi biztonság – ezzel szemben nemhogy utazásokra, kedvtelésekre nem telik, de még a puszta létfenntartás is sokaknál problémás. 

Ráadásul az egészségi állapot is jellemzően megrendül ebben az életkorban, kezelésekre, gyógyszerekre van szükség, amely igen magas költségeket jelent.

Vajon milyen állami segítségre számíthatnak a bajba jutott nyugdíjasok? 

Az inflációt kompenzálja az állam

A törvény szerint a nyugellátásokat évente legalább az infláció mértékével emelni kell, így a kormány rendszeresen növeli a nyugdíjakat. Idén januárban 5%-os volt az emelés. Ha az infláció magasabb, mint az év eleji emelés, akkor általában novemberben nyugdíjkorrekciót folyósít az állam, visszamenőleg is. 

Ezt vagy egy összegben kapják meg a nyugdíjasok, vagy bizonyos százalékot beépítenek a nyugdíjba. Idén a jelentősen megugró infláció miatt már júliusban érkezik majd a 3,9%-os korrekció, amelyet visszamenőleg is kifizetnek. 

A 13. havi nyugdíjat februárban folyósították 

Az állam 2021-ben elkezdte visszavezetni a 13. havi nyugdíjat: akkor még csak plusz egy heti juttatást nyújtott. 

Idén februárban azonban az eredeti terv, a félhavi juttatás helyett végül egész hónapnyi juttatást folyósított az állam. Mindez javítja a nyugdíjasok helyzetét, bár tény, hogy leginkább azoknak kedvez, akiknek egyébként is magasabb a nyugdíja.

Az özvegyi nyugdíj is segítség lehet 

Az özvegyi nyugdíj intézménye szintén segítséget jelenthet azoknak az nyugdíjasoknak, akik elvesztették társukat. Ez abban az esetben lehetséges, hogyha az elhunyt már megszerezte a nyugdíjhoz szükséges 20 év szolgálati időt. 

Nem kell, hogy házasságról legyen szó: az élettárs, sőt, a különélő vagy elvált házastárs után is jár az özvegyi nyugdíj, amelyet minden esetben kérvényezni kell. Egy évig úgynevezett ideiglenes özvegyi nyugdíjat folyósítanak. 

Ezt követően megítélhetik a hosszabb idejű özvegyi nyugdíjat is: saját jogú nyugdíj hiánya és egyéb egészségügyi, szociális tényezők esetén. Az özvegyi nyugdíj mértéke az elhunytat megillető nyugdíj  60%-a, saját jogú nyugdíj mellett pedig 30%-a. 

Rokkantsági ellátások 

A korábban rokkantsági nyugdíjnak nevezett rokkantsági járadék is az állami támogatások egy formája. Ez nem kifejezetten a nyugdíjasokat illető juttatás, hiszen a korhatárt megelőzően lehet igényelni, mégis bizonyos esetben ide tartozhat. Lehetséges ugyanis a nyugdíjkorhatár betöltése után is rokkantsági ellátásban részesülni: amennyiben nem igényeljük meg az öregségi nyugdíjat. Ezt akkor érdemes választani, hogyha a nyugdíjunk összege alacsonyabb a rokkantsági járadéknál.

Alapvetően azok a 60%-os vagy annál alcsonyabb fokú egészségi állapotúak jogosultak rá, akik nem kapnak rendszeres pénzbeli ellátást. Alapösszege 112.920 Ft, amely függ a korábbi átlagjövedelemtől, a rehabilitálhatóságtól és a rokkantsági foktól is. 

Kötelező szülőtartást is megítélhet a bíróság 

A fenti támogatások bár segítséget jelentenek, de előfordulhat, hogy így is problémát okoz a lakhatás, a mindennapi bevásárlás fedezése. 

Ilyenkor elsősorban a családra számíthatunk – már ha hajlandó segíteni. Sok esetben ugyanis a családi viszályok nyomán bár módjukban állna a családtagoknak, mégsem támogatják idős hozzátartozójukat. Ennek a helyzetnek az orvoslására hozták meg az úgynevezett szülőtartási törvényt: ennek értelmében a nagykorú gyermeket (vagy egyéb rokont) peres eljárással kötelezhetik arra, hogy tartásdíjat fizessen a rászoruló idős ember számára. 

Ennek persze számos feltétele van, melyről vonatkozó cikkükben többet olvashatnak. Összege a gyermek (vagy rokon) jövedelmétől függ, annak maximum 50%-a lehet. Kötelező szülőtartásra csak bírósági peres eljárással kötelezhetőek a rokonok, amelyet azonban nemcsak az érintett indíthat meg, de az idősotthonok, házi ápolást nyújtó szervezetek is.

Nyugdíjcélú megtakarítás támogatása

A sorból nem hagyhatjuk ki azt sem, hogy az állam 20%-os adóvisszatérítéssel támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat. Ezzel azt ösztönzi, hogy a lakosság előre tekintve, öngondoskodás formájában teremtse elő az idős éveihez szükséges összeget. 

Tény, hogy ez a támogatás nem a jelenlegi, hanem a jövőbeni nyugdíjasokat szolgálja. Éppen ezért azok számára, akiknek még legalább 5-10 éve van hátra a korhatár eléréséig, mindenképpen érdemes igénybe venni a támogatást.

Változásokra van szükség

Látható, hogy az állam számos módon igyekszik orvosolni a nyugdíjrendszer alapvető problémáiból adódó hiányosságokat. Sajnos azonban a mindenkori vezetés keze is meg van kötve, hiszen hosszú távon csak a születések számának drasztikus növekedésével volna helyére billenthető a mérleg. Erre azonban a családpolitikai támogatások sem tudnak teljes megoldást nyújtani. 

Nyugdíjasként azonban mindenképp érdemes folyamatosan tájékozódni szakmai oldalakon, követni a jogszabályi változásokat, az újonnan létrehozott támogatásokat. Fontos, hogy nyomon kövessük a nyugdíjjal kapcsolatos változásokat, hiszen így tudunk csak élni az állam nyújtotta lehetőségekkel.

Csongrád-Csanád megyenyugdíjpénz