Millió mécses égett szeretteink lelkéért

Bár elsején lesz Mindenszentek, másodikán a halottak napja, de már tegnap este mécsesfénybe borultak a sírkertek.

A legtöbb síron a katolikus temetőben pislákolta a mécsesek, egyesével vagy párosával, vagy éppen tucatszámra. Volt ahol egyenesen kereszt alakban kirakva.

Sokan egészen messziről érkeztek, hogy leróják kegyeletüket szülei, rokonaik végső nyughelyénél.

– Mosonmagyaróvárról jövünk haza minden esztendőben ilyenkor, hajnalban indultunk, s miután rendbe tettük szüleink sírját – az egyikünkét a Kincsesben, a másikunkét a katolikusban, indulunk is vissza, mert nekünk autópályát majd hét óra az út, nem sietünk és háromszor is megállunk pihenni – árulta el Kondacs Elemérné, aki kiskapával és kisseprűvel tette rendbe szülei és testvére nyughelyét. Elmondta, több, mint negyven éve kerültek el Vásárhelyről – katona férjét akkor helyezték át előbb Rétságra, majd Veszprémbe, végül Győrbe.

Többen is hasonló szerszámokkal, no meg csokrokkal és főleg koszorúkkal érkeztek, s szorgoskodtak a nyughelyek rendbetételén.

Ahogy a nap egyre lejjebb szállt, megfogyatkozott a tömeg, hogy este 6-ra már csak elvétve volt élő ember a temetőben, ám oda leszálltak a csillagok, milliónyi piros, sárga és fehér mécsesként.

A temetők ma és holnap este is megtelnek élőkkel sötétedés után,akik hozzátartozóik, szeretteik emlékét idézik fel. Magukban vagy családostól.

csillagdilinkahalottak napjakincsesmécsestemető