Mikola Sándor-díjat kapott a Bethlen fizikatanára

A 29 éve a gimnáziumban tanító Berecz János eddigi pályafutása alatt végzett tehetséggondozó munkájának elismeréseként vehette át a közelmúltban a rangos díjat.

Az október végi Szombathelyen rendezett fizikatanári ankéton vehette át az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat által neki ítélt Mikola Sándor díjat Berecz János, a Bethlen Gábor Református Gimnázium fizikatanára.

– Ezt a díjat évente két fizikatanár kapja meg, a célkitűzései között a kísérleti fizika oktatás népszerűsítése szerepel, azaz elsősorban azzal lehet kiérdemelni – árulta el a kitüntetett pedagógus. – Az is közrejátszott abban, hogy én voltam az egyik (a másik díjazott egy fővárosi református középiskolában tanító pedagógus) díjazott, hogy forgatott rólam néhány éve a Kísérletek a fizika hőskorából címmel egy filmet a városi televízió, ami nyomós érv volt, hogy az országos fizikustársadalom megismerje a munkámat – tette hozzá azzal, hogy jól esik neki, hogy elismerik a munkáját, de a napi iskolai örömök többet jelentenek számára. Persze a kísérletezés mellett az elismerés megítélésénél súlyt fektettek a versenyeredményekre és a fizikatanári közéletben való részvételre is. – A méltatásban is elhangzott, hogy 26. éve szervezzük a Tornyai Sándor Fizikaversenyt, ami a református középiskolák országos versenyévé nőtte ki magát, melyet még kezdő tanár koromban Bodrogi Sándor tanár úrral kezdtünk szervezni. És nagyra értékelték az iskolai fizikaszertár feldolgozását és bemutatását, mely oroszlánrészét Nagy Tibor kollégám végezte az elmúlt évtizedben. A szertár 160 éves történelmét és az iskolai fizikatanítás évszázadait feldolgoztam egy, a Bethlen fennállása 300. éve alkalmából megjelent évkönyvben napvilágot látott tanulmányban – tette hozzá. – Nekem az a legnagyobb öröm, hogy a diákok tanulják, érdeklődnek a fizika iránt. Ha beleszámítjuk az egyetem alatti tanítási gyakorlatomat, akkor 29. éve dolgozom itt, ez alatt az idő alatt ötnél is több diákom választotta a fizikatanári pályát – árulta el.

Berecz János gyakran mutat be kísérleteket az óráin

Bekukkantottunk Berecz János mai első, a 10. a. osztályos, egyébként nyelv szakos osztályban tartott fizikaórájára, ahol az egyik érdekfeszítő kísérlet eredményeként a keménytojás magától „bement” egy lombik szűk száján.

Berecz JánosBethlen Gábor Református GimnáziumfizikatanárHódmezővásárhelyVásárhelyvásárhelyi hírek