Miért szereti Márki-Zay Péter a cigányokat?

Miért szereti Márki-Zay Péter a cigányokat? Merthogy ezt mondja egy videóban, amit majd cikkünkben is megtalálnak. Miért tartja fontosnak a felzárkóztatásukat, integrációjukat? Csak most van ez így, vagy korábban is tanújelét adta nyitottságának? Mint ismeretes, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje föladta a 7., saját frakcióra vonatkozó tervét, de nem engedett abból, hogy 3 roma származású kerüljön föl a közös listára bejutást ígérő helyeken.

Márki-Zay Péter még nem volt országosan ismert polikus, amikor Hódmezővásárhelyen is kiemelt figyelmet fordított a cigányság ügyére, barátságot ápolt Bogdán Lászlóval, Cserdi polgármesterével, vagy Lakatos Bélával, aki Ácson volt iskolaigazgató, később pedig polgármester lett a nem roma többségű településen.

Márki-Zay legutóbb Balassagyarmaton mesélt el egy történetet ifjúkorából, amikor egy féllábú cigányasszony segített rajta, az elbeszélés meghatotta a fórum résztvevőit, mint azt látni fogják a videórészlet végén.

A teljes fórum pedig itt tekinthető meg.

A fenti jelenetet Gyenes Szilárdnak, (agrármérnök, Gödöllő volt alpolgármestere, az Új kezdet párt alelnöke) az ellenzék egyik közös nógrádi jelöltjének balassagyarmati fórumán rögzítették a kamerák. A videó végén Berki Sándor, a Párbeszéd Magyarországért Párt kisebbségi és etnikai referense és a Nógrád megyei Alapszervezet elnöke ment oda és ölelte meg Márki-Zay Pétert. (A szendvicsről és az őt kisegítő cigányasszonyról szóló történetet Márki-Zay Péter 2018-ban, Bogdán Lászlóval közös fórumán is elmondta.) A hódmezővásárhelyi fórumon elmondottak egyébként ma is érvényesek lehetnek: Ott azt mondta Márki-Zay, hogy sok előítélet veszi körbe a roma integráció, a felzárkóztatás kérdését és a rendszerváltás óta eltelt 28 évben (2018. augusztusa volt) nem látszik sikertörténet, pedig arra mindannyian vágyunk. Egyébként itt is megdicsérte ellenfele, Lázár János korábbi, vásárhelyi deszegregációs politikáját.

E kitérő után vissza 2022. márciusba.

Márki-Zay Péter, Berki Sándor, Gyenes Szilárd és Komjáthi Imre Nógrád megyében kampányol

Legalább 3 képviselője lesz a romáknak az ellenzék jóvoltából

A Márki-Zayt megölelő Berki Sándor az egyike annak a 3 roma politikusnak, akik az országos listán bejutó helyre kerültek, így teljesen biztos, hogy a magyar cigányságnak lesz legalább 3 képviselője az országgyűlésben. A másik 2 induló Varga Ferenc és Lőcsei Lajos. Varga Ferenc közgazdász végzettségű, őt a Jobbik jelölte, Lőcsei Lajost pedig a Momentum indította.

Balról jobbra haladva Lőcsei Lajos, Berki Sándor és Varga Ferenc látható a képen. (Fotó: Lőcsei Lajos/Facebook)

Március 1-i határlátogatásunk során, még jobban megerősödött bennünk, hogy csak együtt, közösen építhetünk egy sikeres országot – írta Lőcsei Lajos, hozzátéve, hogy Együtt a jövőért! címmel közös nyilatkozatot tesznek.

Mi, 2022-es országgyűlési választásokon az Egységben Magyarországért szövetség közös listáján induló roma származású képviselőjelöltjei, egyöntetű szándékunkat fejezzük ki, hogy amennyiben a választópolgárok április 3-án szavazataikkal, bizalmukkal megtisztelnek, és teljes jogú mandátummal képviseletet nyerünk, a törvényhozásban legjobb tudásunk és lelkiismeretünk szerint szolgáljuk hazánkat és a közel egymilliós roma közösség érdekeit.

A már említett Lakatos Béla Facebook posztjában azt írta, nagy reményeket fűz a 3 roma képviselő-jelölthöz, sőt biztos abban, hogy győzelem esetén a cigány emberek életében is eljön egy érdemi rendszerváltás.

Berki SándorcigányságGyenes SzilárdintegrációMárki-Zay PéterVálasztás