Mi mindent nem hagynak szerteszét a vásárhelyiek?

Az ember néha tényleg rácsodálkozik arra, hogy mennyi mindent hagynak szerteszét a vásárhelyiek a közterületeken, a bokor ágaira repült női alsótól az írógépen át a négyajtós szekrényig vagy a franciaágyig.

Nem gondolja, hogy nincs még egy olyan település a vármegyében, mint Vásárhely, ahol a helybéliek mindenféle dolgokat nem pakolnának ki a járdákra, utcákra, árokpartra? Olyan azonban egy sincs, ahol működik a hulladékudvar, de ennek ellenére lakosai képesek nehéz dolgokat valahová elautóztatni, elbicikliztetni, elcipelni az egyik helyről a másikra.

A belvárosban és a Hódtóban időnként ágyak, szekrények, rotakapák, tévékészülékek, gyerekjátékok, komplett babaágyak, számítógépek, szoptatós kismamák által használt mellszívók, gördeszkák kerülnek ki a szemeteskonténerek mellé, de volt már rá példa, hogy ajtó vagy kiszuperált hűtőszekrény hevert hetekig az utcán.

Mindebben a közös, hogy ezek napszállta után kerültek ki a szabadba. És hogy nem a hulladékudvarba, annak két oka is van. A társasházak maximum kétszer kérhetnek lomtalanítást egy évben, s ha mondjuk Kovácsék márciusban cserélnek szekrénysor, Nagyék pedig júniusban, s ezek elvitelére lomtalanítást kér a társasház, akkor Kisék szeptemberben már pofára esnek a régi szekrénysor eltávolításával. Eladni nem mindenki akarja, mert idegeneket nem nagyon akar senki az otthonába hívni, nehogy az csak „terepszemle” legyen. A hulladékudvarba való szállítás pedig jelentős költséget – tehertaxit vagy utánfutót – jelent.

Így – jól látszik – sokaknak marad a közterület, akár tetszik, akár nem, bízva abban, hogy amit valaki oda lomtalanít, az valakinek kincs lesz és még azelőtt elviszi, mielőtt a közterület-felügyelőknek fel nem tűnik.

Az azonban érthetetlen, hogy a kisebb tárgyakat miért hagyják szerteszét, ahogy tették a Triumph írógéppel is nemrégiben a Rózsa utcán. (De már nem fusson el érte – valaki ugyanis elvitte onnét.)

Az illegális hulladéklerakást – ha tetten érték az elkövetőt – 5000-től 50 ezer forintig büntethették meg Vásárhelyen. A büntetést azonban, mióta azt a kormányhivatal szabja ki, a kihelyezett hulladék súlya határozza meg.

HódmezővásárhelyhulladékhulladékudvarlomtalanításVásárhelyvásárhelyi hírek