Mfor: 13 településen a fideszes vezetés kezdte földadóval sújtani a gazdákat

Nem igaz Gulyás Gergely legutóbbi kormányinfón elhangzott azon kijelentése, miszerint földadót „eddig nem vetett ki senki”. Az Mfor tucatnyi olyan települést is talált, ahol fideszes polgármester irányítása alatt levő önkormányzat vezette be a földadót.

A földadó – főleg a kisebb települések életében – fontos szerepet tölt be az önkormányzat gazdálkodásában, számos helyen a helyi iparűzési adó és a kommunális adó után a legnagyobb bevételt nyújtja. Az adott település arra használja, amire szeretné. Így akár a működésre is költhetik, de felhasználhatják akár szociális célokra is.

Bár települési adó, így földadó kivetésére 2015 óta van lehetőség – és mint láttuk, példa is –, a közteher elleni hangulatkeltés mégis csak a tavalyi év végén kezdődött el, amikor a Márki-Zay Péter irányította Hódmezővásárhely is úgy döntött, bevezeti ezt az adófajtát. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) petíciót is indított a földadó ellen, amit 120 ezren, többek közt Nagy István agrárminiszter, valamint Lázár János, a Hódmezővásárhelyet is magába foglaló választókerület országgyűlési képviselője (beruházási és közlekedési miniszter) támogattak is.

Valamelyest árnyalja a petíció hitelességét, hogy idén 44 millió forint bevételre számít a földadóból a Hajdúnánást a Fidesz színeiben 2010 óta irányító NAK-alelnök, Szólláth Tibor is.

Az Mfor a Magyar Államkincstár nyilvántartása alapján arra jutott, hogy 55 olyan település biztosan van az országban, ahol az önkormányzat költségvetési rendeletéből kiderül, biztosan számítanak bevételre mezőgazdasági terület megadóztatásából. A lap szerint tizenhárom olyan önkormányzat van, ahol a fideszes polgármester irányítása alatt kezdték földadóval sújtani a gazdákat.

A portál azt is részletezte, hogy miközben Hódmezővásárhelyen mindössze a közhatalmi bevételek 2,7 százalékát várják a földadóból, Szikszón pedig még ennél is kevesebbet, 0,6 százalékát (itt az energiaitalt gyártó üzem iparűzésiadó-bevétele dominál), addig a fideszes vezetésű Örményesen ez az arány 16,8, Bakonysárkányon pedig 16,7 százalék. A fideszes NAK-alelnök vezette Hajdúnánáson a 44 milliós bevétel 4,3, míg az ugyancsak fideszes irányítású Kondoroson a remélt 20,1 milliós bevétel 12,2 százalékot tesz ki a közhatalmi bevételek között.

földadóGulyás GergelyHódmezővásárhelyLázár JánosMagyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek SzövetségeMárki-Zay PéterNemzeti Agrárkamara