Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége: ,,tartalmát tekintve ennél szerényebb ígéretet nem lehetett volna tenni”

A fent idézett szöveget Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára mondta a HVG-nek, utalva arra, hogy a múlt hét végén 5 pontos intézkedési javaslatot tett az aszályveszélyre megalakult operatív törzs.

A múlt héten meghozott döntésekkel kapcsolatban Horváth Gábor azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy

Kezdetnek elégséges, de a tartalmát tekintve ennél szerényebb ígéretet nem lehetett volna tenni.

Ráadásul pontról pontra értékelte a javaslatot:

  • Hitelmoratórium: csak a gazdálkodók egy részén segít majd Horváth szerint. Egyrészt a hitelállomány nagy része EU-támogatásokhoz kapcsolódik, és ha ezek megérkeznek az ősszel, akkor a többség ebből tudja majd törleszteni a hitelét, másrészt viszont szükség lesz további hitelre is, például a jövő évi termelés megalapozásához, ami azonban a túl magas a kamatok miatt problémákat okozhat. Egy másik gazdálkodó szerint ezzel csak tovább görgetik a forgóeszköz-hitelüket. A MOSZ egyébként államilag támogatott kamatot és állami garanciavállalást vár a kormányzattól, hogy a gazdálkodók be tudják szerezni például a vetőmagot és a szükséges növényvédőszereket.
  • A takarmányszállítás tekintetében kérdés, mire lesz elég a 3 milliárd forint támogatás, mert a szállítás, ahogy fogalmazott, önmagában is méregdrága.
  • Az öntözés könnyítését segítő 1,4 milliárd forint egyrészt későn jön, másrészt ez kevés termelőt érint, mert ők eleve száraz viszonyok mellett, öntözés nélkül termelnek. Ráadásul az ide csoportosított agrárpénz valójában nem a gazdákhoz megy (az öntöző infrastruktúrát az állam, vagyis a vízügy üzemelteti), és a mostani aszálynak a kivédésében már semmi szerepe nincs.
  • A biztosítás felgyorsítása a kalászosoknak jól jön, de nem segítség annak, aki kukoricát termelt, mert kármentésként sok esetben kénytelenek voltak a termelők lesilózni (a még zöld fejletlen növényt learatják és összezúzzák zöldtakarmánynak) a terményt, mielőtt teljesen kiszáradna, ám ezzel a növények augusztus 31-én már nem lesznek ott a földeken. A szabályok értelmében azonban a biztosító csak úgy fizet kártérítést, ha akkor még ott van a kukorica a táblákon.

Sokan gondolkodnak az állatállomány csökkentésén, ami viszont más nehézségeket szül, ugyanis uniós pályázaton támogatások fejében vállalták például egy meghatározott mértékű állomány fenntartását, amit ha feladnak, fizethetik vissza a támogatási összeget, csakhogy nem lesz miből, írja a HVG.

A MOSZ szerint a bejelentett intézkedéscsomag csak jelzés, örülnek, hogy végre a szaktárca is észrevette a bajt, azonban a problémát ez nem kezeli hatékonyan. A MOSZ azt javasolja, hogy a kormányzat érdemben töltse fel a kárenyhítési alapot, nyújtson államilag garantált támogatott hitelt, és intézkedjen azok érdekében is, akik most önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a korábban elnyert támogatásokért cserében vállalt feltételeket.

agrárágazatMezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége