Mezőgazdasági Kar: 2027-ig ismét Mikó Edit a dékán

Mikó Edit marad a dékán a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán 2027-ig. A szakember újabb, 5 éves ciklusra kapta meg kinevezését az intézmény vezetésétől. Míg az előző 3 éves dékáni munkája alatt kollégáival a koronavírus járvány kihívásaira kellett válaszokat adniuk, mostanra egyre sürgetőbb megoldást igényel az agároktatásban is a klímaváltozás okozta nyomás. Mikó Edit a kinevezése után úgy fogalmazott, hogy a vásárhelyi kar felkészült oktatói és kutatói csapatával közösen a jövőben is a diákokért és a magyar mezőgazdaságért fognak dolgozni.

Mikó Edit marad a dékán SZTE vásárhelyi Mezőgazdasági Karán. A szakember az előző 3 éves ciklusa után újabb 5 évre kapott megbízást, 2027-ig. Kinevezése után sajtótájékoztatót tartott az agrár felsőoktatási kar vezetője, ahol az elmúlt időszak kihívásairól is beszélt.

A jó oktatói, kutatói és adminisztrációs gárda segítségével át tudtuk vészelni a járványidőszakot oktatás szempontjából úgy, hogy annak hátrányait a tanulók ne érezzék. Ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen mi a hallgatókért élünk, ők jelentik számunkra azokat, akik tovább viszik a hagyományt, a szeretetet, ami a mezőgazdaságban nagyon fontos.

A járványhelyzet alatt fejlesztésre is volt lehetőség a vásárhelyi karon, tette hozzá a dékán. Az intézmény egyik előadóterme és a takarmányvizsgáló laboratórium is megújult, hogy a jelen és a jövő kihívásaival modern eszközökkel tudjanak szembenézni a hallgatók.

Beszélni kell a változó klímáról, mondta. A mezőgazdászoknak ehhez kell alkalmazkodni. Nagyon nagy szerepe van az oktatásnak és a kutatásnak, hogy segítsenek megtalálni azt az irányt, amivel fejleszthető és tovább vihető a hazai mezőgazdaság mert ki kell emelni, hogy Magyarországon mindig jelentős volt és az is marad a mezőgazdaság.

Mikó Edit úgy látja, hogy a vásárhelyi kar gyakorlatorientált oktatási módszere olyan új szakokkal kiegészülve, mint az agrár és üzleti digitalizáció, vagy az élelmiszer jogász képzés, meg tudja adni a hallgatóknak a szükséges tudást ahhoz, hogy szakmájukban megállják a helyüket.

dékánDr. Mikó EditSzegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar