Mellár Tamás: nem lenullázni, hanem kiterjeszteni kellene a földadót a földbirtokos új arisztokráciára

Az ellenzéki országgyűlési képviselő nem ért egyet azzal, hogy a kormánypárt megszüntetné a földadót.

„A földtulajdon megadóztatásának nagyon egyszerű indoka van: az, hogy a föld nem szabadon szaporítható jószág, és ezért a földtulajdonlás természeti monopólium. S mivel a földtulajdonlás monopoljellegű, ezért járadék-jellegű jövedelmet eredményez. Amit pedig célszerű megadóztatni, ha már nem a közösség élvezi a járadékot!” – írta bejegyzésében az ellenzéki honatya.

Hozzátette: Magyarországon nem megtiltani, hanem kiterjeszteni, általánossá kellene tenni a progresszív földadót. Vagyis lenne egy adómentes határ, mondjuk 50 hektár, ameddig nem kellene adót fizetni. Efölött sávosan, egyre nagyobb kulccsal kellene adózniuk a földtulajdonosoknak azért, hogy csökkenjen a földtulajdon koncentrációja, amely Magyarországon az egyik legmagasabb a világon.

A Párbeszéd politikusa szerint itthon nagybirtokrendszer alakult ki, s a nagybirtokosok nem adóznak a földjük után, ugyanakkor óriási uniós támogatásokat kapnak. Kialakult egy fényűzően élő új kaszt, egy nagybirtokosokból és nagyvállalkozókból álló új arisztokrácia, ahová a belépőt legtöbbször politikai kapcsolatokkal váltják meg. A csillogó élet azonban kevesek osztályrésze. A bérből és fizetésből élők kiszolgáltatottsága és nyomorúsága egyre nő!

földadóMellár Tamásországgyűlési képviselő