Megvilágosodhatott a kormány: a közvilágítást nem bízná a településekre

Egy fideszes polgármester szerint az önkormányzatok nem igazán tiltakoznának a közvilágítás államosítása miatt.

A Népszava értesülése szerint most a rezsitámogatás fejében a közvilágítást venné át az önkormányzatoktól az Orbán-kormány. A lap arról ír, hogy Szita Károly kaposvári polgármester egy informális beszélgetésen elárulta, hogy a miniszterelnökkel „sorra vették” az átvehető önkormányzati feladatokat, amelyek közül a kormányfő a közvilágítást „választotta”.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökéhez még nem jutott el a közvilágítás állami átvételéről szóló felvetés, de nem lepődne meg rajta. Tab fideszes polgármestere úgy véli, az önkormányzatok nem igazán tiltakoznának a közvilágítás államosítása miatt. Ezzel megszabadulnának a korszerűsítés terhétől is. A települések az elmúlt években milliárdokat költöttek energiatakarékos ledes lámpák beszerzésére.

A lap szerint a közvilágítás igazi vonzerejét a helyreállítási alappal megnyíló csaknem 3400 milliárd forintos hitelkeret jelentheti, amelyet javarészt energetikai programokra költene az Orbán-kabinet. 

Főként villamosenergia infrastruktúra bővítést, napelemes fejlesztéseket, megújuló energiaforrásokra való áttérést finanszíroznának az uniós forrásból, de az energiatakarékossági projektek közé könnyen beilleszthető a közvilágítási rendszerek korszerűsítése, amely 40-50 százalékos megtakarítást eredményezhet.

Az már más kérdés, hogy sok helyen az ott élők sötétebbnek találták az utcákat a csere után. Ez volt az első panasz Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az egykori érdekeltsége, az Elios Innovatív Zrt. által végrehajtott korszerűsítésre is. Később sok minden más is kiderült. Az közbeszerzéseket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálta és az összes, 35 uniós forrásból megvalósult közvilágítási projektnél talált szabálytalanságot, jelentése szerint a cég pályázati győzelmei érdekében szervezett csalási mechanizmust építettek ki. A magyar rendőrség ennek ellenére villámgyorsan lezárta a nyomozást bűncselekmény hiányában, a projektek összértékét, bő 13 milliárd forintot pedig a kormány az államkasszából teljes egészében visszafizette, így veszteség híján abbamaradt az uniós vizsgálat is. Tiborcz István részesedését később megvette régi üzlettársa, Paár Attila milliárdos a West Hungária Bau Kft.-n keresztül.

közvilágításOrbán ViktorSzita Károly