Megújulnak a középiskolák Hódmezővásárhelyen

A Modern Városok Program keretén belül megvalósuló Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum fejlesztése tárgyú projekt keretében a Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola, az Eötvös József Technikum és a Cseresnyés Kollégium korszerűsítési tervei készülnek el a közeljövőben. A munkaközi kiviteli tervek szakmai tervtanácsi ülésére 2020. július 27-én került sor a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum képviselői, intézményi képviselők, az önkormányzat részéről dr. Kis Andrea alpolgármester, Molnárné Kőfalvi Ágnes és Kendi Imre részvételével.

A Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola épületei és udvari környezete a kiviteli tervek szerint teljeskörű felújításon esik át. Ez egyrészt energetikai korszerűsítéseket jelent, amely kiterjed a létesítmény fűtési rendszerének racionalizálására, az épületek árnyékolására és -amelyik épület még ezen a közelmúltban nem esett át – utólagos hőszigetelésére, nyílászáró cseréjére. Másrészt az igényeknek megfelelően alaprajzi racionalizálást is jelenti, amely kardinálisan a volt kollégium épületében és a konyhán jelenik meg. Az oktatási feltételeket is javítja a készülő dokumentáció.

Példaként kiragadva a műhely épület új elszívó rendszerrel, sűrített levegős hálózattal bővül. A tornaterem friss levegőjének biztosítása, az iskolai főépület hűtése, valamint az udvar árnyékolása is megoldott lesz. Az anyagok tárolására új raktárépület tervei készülnek. A diákok sportolási lehetőségeinek biztosítására az eddig méltatlan udvari sportpálya teljes mértékben átépítésre kerül.Az Eötvös József Technikum részére már a TOP-6.5.1-16-HM1-2017-00001 azonosítószámú pályázat keretein belül energetikai felújítási tervek készülnek és várható ennek kivitelezése is a közeljövőben.

Ennek folytatásaként a Modern Városok Program lehetőséget biztosít arra, hogy a két épülettömbből álló intézmény elektromos hálózata, fűtése, belső megjelenése is felfrissüljön. A tervek szerint a Szent Antal utcai épületszárnyban belső személyi lift, míg a Mária Valéria utcai épületszárnynál az udvarról megközelíthető lift tervezett. Az oktatási feltételek is javulni fognak a tervek szerint. Két új számítástechnikai oktatóterem is lesz, valamint az átépítésre kerülő belső udvarban sportpálya.A város szívében lévő Cseresnyés Kollégium végre méltó köntösbe öltözik, homlokzata felfrissül. Az épület teljes energetikai korszerűsítésen esik át az új hőtechnikai követelményeknek megfelelően. A kollégium belső környezete fiatalos megjelenésű lesz és a kor színvonalát követve 2 szobánként 1 közös tisztálkodási blokk kerül kialakításra tusolóval, WC-vel.

Az intézmény földszintjén lévő 1 akadálymentes szoba mellé további 1 létesül és személylift is tervezett a hátsó aula terében.Az eddig gyakorta túlmelegedett épület problémáját a tervezők megoldják. A tanulószobák, szobák, illetve közösségi terek, étterem frisslevegő ellátása és hűtése is megoldott lesz.A Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint az Eötvös József Technikum korszerűsítési terveit a Gépépvill Kft. készíti, míg a Cseresnyés Kollégiumét az RZB Kft. A kiviteli tervek 2020 augusztusában kerülnek leszállításra.

Forrás: A Polgármesteri Hivatal Gyorshír Szolgálata

felújításHódmezővásárhelyközépiskola