Megtöltötte az interaktív gyereknap a Népkertet

Sokszínű programtervvel vágott neki az idei gyereknapnak Hódmezővásárhely. A megszokott éneklős-táncos produkciók megtekintése mellett lehetőséget kaptak a vásárhelyi gyerekek, hogy szélesítsék a környezetről vagy akár a magyar kultúráról való ismereteiket játékos keretek között. A kísérő szülők és nagyszülők pedig meglephették magukat egy kürtőskaláccsal vagy egy kézműves karkötővel.

Nyárias, enyhén fülledt volt a levegő már délelőtt fél tízkor a Népkerti játszótér és a strand között fekvő füves területen. A hónap elején ugyanitt felállított karneváli hangulatú majálishoz képest jóval szolidabb és csendesebb szórakozási lehetőségeket kínált az alkalom, viszont nem is ugyanaz volt a célközönség, május utolsó vasárnapjára ugyanis a gyerekek számára rendezték be a hétköznapokon általában hallgatag sétányt.

Az egész naposra tervezett rendezvény hivatalosan délelőtt fél tízkor kezdődött meg. Ekkor még csak elszórtan, foltokban lehetett embereket látni a zöld területen, de már az első műsorszám, az Így tedd rá! táncpedagógiai csoport interaktív néptáncos foglalkozása is oda vonzott néhány sörpadnyi nézőt, akik közül többen is beálltak a játékos körmenetbe. A gyereknapot megnyitó népzenei ráhangolódás elsősorban a szülő-nagyszülő korosztályt késztette a bekapcsolódásra, de a legkisebbek közül is sikerült néhányakat bevonni.

A zenés aláfestést tíz órától a Katica Együttes folytatta. Egyórás műsorszámuk alatt már elkezdett alakulni a létszám mind a játszótéren, mind mellette az alkalomra berendezett füves placcon. Egyre többen álltak sorba az ugrálóvárhoz, észrevehetően megnőtt az alapzaj a területen, mire a Hangerdő Társulat bűvészes-mesélős gyerekműsora felállt a színpadra 11 órakor, már kényelmesen megtelt a tér.

A Hódvár ügyességi vetélkedő próbára tette a gyerekek tudását is

A gyerekek az Öko játszókuckó, a Hungarikum játszóház és a Középkori játszóvár helyszíneken, vagyis a Hódvár ügyességi vetélkedőnek a három tematikus állomásán gyűjthettek pontokat a versenyhez igényelhető menetlevelekre, amelyek közül egy zárt dobozból 16:45-kor húzták ki sorsolás keretében a nyerteseket. A felállított ügyességi játékok között volt lehetőség szelektív célbadobásra, tematikus kirakózásra, horgászatra és a ládavasút kipróbálására is.

Fotó: Halmai Dávid / Hódpress

A helyszínen egy idő után a gyerekzsivaj, a színpadi történések és a hűtőgépek zúgása közösen adta össze a nyári hangulatot ébresztő alaphangot, amelyből alapvetően érezni lehetett, hogy jól érzik magukat a gyerekek. A Hangerdő Társulat a délelőtti produkciója után mégegyszer színpadra állt még délután négykor, ami – jellegéből fakadóan – főleg a legkisebb nézőket fogta meg. A felnőttek számára a rendezvény leginkább hűsítőt és a szokásos vásári termékeket, például kürtőskalácsot vagy különböző kézműves árukat kínálta.

Boldog Péter bűvész műsora zárta az idei gyereknapi programot, amely a nem túl kellemes fülledt idő ellenére is egészen népes gyerektábort – és hozzá tartozó felnőtt kíséretet – hozott össze. A szervezők külön figyelmet fordítottak arra is, hogy a szórakoztatás mellé – a tematikus játékokon keresztül – csempésszenek egy kevés környezettudatos oktatást és nemzeti kultúrába való bevezetést is, de a klasszikus megoldások, mint a csillámtetoválás, arcfestés vagy mesefilm-vetítés sem maradtak el.

gyereknapHangerdő TársulatHódvárKatica EgyüttesNépkertNépkerti játszótérTiszta Vásárhelyért egyesület