Megtolják 8,5 milliárddal a mezőhegyesi birtokot

Országos jelentőségű öntözési mintaprogramot hoznak létre, mondta Lázár János az MTI-nek. Idén érkezik az első részlet, 2022-ben az utolsó.

Nemzeti öntözési mintaprogram indul a mezőhegyesi ménesbirtok használatában lévő 5500 hektáros területen, a kormány 8,5 milliárd forinttal támogatja a 2022-re megvalósuló beruházást. Erről tájékoztatta Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. koordinálásáért felelős kormánybiztos az MTI-t. „Hatalmas siker! Sikeresen lobbiztunk: 8,5 milliárd forintos nemzeti öntözőrendszer-fejlesztési minta programot hajtunk végre 2 év alatt a ménesbirtokon. Mindenkinek köszönöm a munkáját! A java most jön!” – ezt már a Facebookon osztotta meg a politikus.

Úgy fogalmazott: az öntözési kapacitás emelése, korszerűbbé és hatékonyabbá tétele versenyképességi kérdés, ezen a téren a magyar agrárium le van maradva az uniós átlaghoz képest. Magyarországon 87,5 ezer hektáron, a szántóterületek alig 2 százalékán folyik öntözéses gazdálkodás, az uniós átlag ennek háromszorosa. A mintaprogram célja, hogy bemutassanak egy környezetkímélő, takarékos, hatékony technológiát, mellyel garantálható a termelés biztonsága, és emelhető a mennyisége. Lázár János hangsúlyozta, az ország legnagyobb öntözésfejlesztési programja a teljes hazai agrárium fejlesztésében is mérföldkőnek számít. A kormány idén és jövőre 3-3 milliárd, 2022-ben pedig 2,5 milliárd forintot biztosít a program megvalósítására tőkeemelés formájában.

Lázár JánosménesbirtokMezőhegyes