Megtépázta az infláció a hazai kertészeteket – videóval

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a mezőgazdasági termelők a hazai infláció és a globális kihívások miatt az utóbbi években – hangzott el a Zsendülés kertészeti konferencián. A főszervező arra hívta fel a figyelmet, hogy a kilenc éves rendezvény elnevezése ma már aligha aktuális, ugyanis a tél utolsó napján olyan idő van, ami korábban májusban volt jellemző. Az ágazat versenyképességét ugyan próbálják államilag támogatni, és uniós források is érkeznek a mezőgazdaságba, de így is nehéz konkurálni az olcsó külföldi termékekkel. Ráadásul sokszor a hazai hatóságok sem állnak segítően feléjük.

A Kertészeti ágazat komoly problémákkal küzd, ezért Szegeden megtartott Kertészeti Konferencián külön ágazatot szenteltek a globális felmelegedés, valamint a globális kihívások témaköröknek. Rácz József főszervező szerint elég csak arra gondolni, hogy a tél utolsó napján 20 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. Közben pedig a szomszédban háború dúl, ami szintén erős hatással van a piacokra.

Kivesézték, hogy az egyes piaci szereplők hogyan tudják ezt a helyzetet követni, az egyes kertészek megnövekedett költségei hogyan fognak érvényesülni a fogyasztói árakban, nyilatkozta a Vásárhelyi Televíziónak Rácz József.

Az áremelkedés tavaly brutális volt és ez a zöldség- és gyümölcs ágazatot is érzékenyen érintette. A költségek megemelkedése egyes termékek esetében 50% körüli inflációt hozott 2023-ban.

Vajon milyenek és mik a kilátásai az inflációval tépázott zöldség-gyümölcs ágazatnak? Ezt a kérdést Apáti Ferenc tette fel előadásában. Mégis, főként a múlt adatait elemezte, hiszen ebből lehet valamennyire a jövő lehetőségeire következtetni. A Dél-alföldi hajtható kertészetek esetében 2022-ben kezdődött a költségek radikális megemelkedése, és ez a tendencia lényegében napjainkig is tart.

2022-ben az árak változása elég jó lekövette a termelési költségek növekedését . Ez 2023-ban megállt, mert bár a költségek növekedése is lassult 2020-22-höz képest, ám a termelői árak nem növekedtek, sőt, 2023-ban csökkenést lehetett észlelni, mondta a konferencián Apáti. 

A Hódkertész Kft-nél is szembesültek ennek a tendenciának a hatásaival: az energiaárak megugrása a különösen hátrányosan érintette őket, hiszen az új Led-es technológiával termelt paradicsom előállítása most jóval többe kerül, mint két-három évvel ezelőtt.

Nem lehet ma normális pénzügyi költségvetési tervet csinálni, mert a szabályozók örökösen változnak. Ezen kívül a legnagyobb tragédia, amit látok, hogy körbeért a fogaskerék: a hatóságok csak a szabályokat tarthatják be velünk, az észszerűség teljesen elmarad a szakemberek oldaláról, nyilatkozta Feczák Tamás, a Hódkertész Kft. ügyvezetője.

A termelők most abban bíznak, hogy az uniós és állami támogatások megindulásával versenyképessé válnak a hazai piacon, ugyanis jelenleg a külföldi zöldségek és gyümölcsök, a szállítási költségekkel együtt is, sok esetben olcsóbbak, mint sok hazai termék.

Tekintsék meg a Vásárhelyi Televízió híradós anyagát:

A borítókép illusztráció

Apáti FerencFeczák TamásHódkertészinflációkertészetRácz József