Megszűnik a cég, ami milliárdokat szerzett a kormány lélegeztetőgép-beszerzésén

A Fourcardinal Kft. 17 milliárd forintos beszerzést bonyolított le, most azonban jogutód nélküli megszűnés mellett döntöttek – tudta meg az mfor.hu.

A cég egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét annak is köszönhetően, hogy a Külügyminisztérium az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte a céggel a lélegeztetőgépek beszerzésére a koronavírus-járvány első hulláma idején.

A jogutód nélküli megszűnésről szeptember 1-én döntött a cég, azóta végelszámolás alatt van. A céggel szembeni igényeket november 7-ig lehet benyújtani.

Jelenleg 16 ezer lélegeztetőgép porosodik a raktárakban, annak csupán töredékére, kevesebb mint 1600-ra volt összesen szükség a járvány legkritikusabb időszakában is.

A külügy nagyon sokáig titkolta a beszerzések részleteit, ugyanúgy az egyes szerződések értékét, mint a megbízott cégek nevét. A 444 végül kikérte a KKM-től, hogy kitől, mennyiért vettek 16 ezer lélegeztetőgépet 300 milliárd forintért. Az egyik cég volt a Fourcardinal, amitől 1000 lélegeztetőgépet vett a kormány összesen 17 milliárd forintért. A cég az előző évi 229 millió forint után 49,5 milliárdos árbevételt ért el, a nyereség pedig 47 millióról 17 milliárdra nőtt.

beszerzésKülügyminisztériumlélegeztetőgép