Megszületett a tervezet az egységes európai vakcinaútlevélről

Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, erről Újhelyi István EP-képviselő írt Facebook oldalán. Ahogy írja, azokat a módosítókat azonban leszavazta a többség, amely az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat.

Nem fogadja el tehát valamennyi tagállam egyelőre például a kínai vakcinát, ám a tervezet a tagállamokra bízná, hogy melyik nem uniós vakcinát és milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként. Újhelyi arról írt, hogy azt a határozott álláspontot képviselte a szavazáskor, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinatípust kapott.

A hírek szerint a turizmusban nagyon érintett európai országok lettek volna megengedőbbek a covid útlevél kapcsán. Újhelyi szerint egyetlen módon lehetne megnyugtatóan rendezni a helyzetet: ha az orosz és a kínai oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát.

Korábban Újhelyi Istvánnal közös véleményen volt például Donáth Anna is abban a tekintetben, hogy egyetlen európai, tehát magyar állampolgárt sem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, mert milyen vakcinával kapott oltást.

covidEurópai ParlamentÚjhelyi Istvánzöld útlevél