Megszépült a vásárhelyi könyvtár homlokzata

Emlékeznek még a bugyirózsaszín utcai falaira? Most rácsodálkozhatnak az új színre!

Ráadásul a két épületrész, azaz a felnőtt könyvtáré és az egykori bölcsődéé különbözik egymástól, mégis harmonikusan összeillenek.

Mint arról már beszámoltunk: a Németh László Városi Könyvtár épületének homlokzatfelújítása tavaly novemberben kezdődött, a kivitelezési munkálatokra kiírt pályázatot a makói székhelyű Mester-Bauholding Kft. nyerte el 12,5 millió forintos ajánlatával.

A könyvtár felújításának egyébként ez már az ötödik – igaz, a leglátványosabb – üteme, korábban a tetőszerkezetet csinálták meg, hogy ne ázzon be az épület, majd másodikként megtörtént az emeleti irodarész nyílászáróinak cseréje. Harmadjára a olvasó/előadó terem energetikai korszerűsítése zajlott, mely a korábbi üvegfal befalazása mellett a nyílászárók cseréjével is járt. A negyedik lépés év elején történt, a belső festéssel, megszüntetve ezzel az évek óta látható beázási nyomokat előbb a gyerek-, majd a felnőtt könyvtárban.

A munkálatokat a város saját forrásból finanszírozta.

A mostani homlokzatfelújítás során nemcsak a külső színek változtak, de átfestették a kapukat, az ablakokat, és a redőnyöket (ez részben ma is zajlik).

A város azt is tervezi, hogy elvégezteti az épület teljes energetikai korszerűsítése, de azt már TOP-os pályázat segítségével.

Másik épület is megszépült az év végén

A városközpont ikonikus épülete, az egykor Népbanknak épült Andrássy út 9. tavaly év végén kapta vissza eredeti piros színét, s azokat a díszítéseit, melyeket a vásárhelyiek évtizedek óta nem láthattak.

Az Andrássy út 9. szám alatti társasház résztulajdonosként 13 milliós célbefizetést vállalt, további 24 milliót pedig 10 év alatt visszatérítendő támogatásként, kamatmentes kölcsönként folyósított a város még 2022 decemberi közgyűlési döntésével, miután az ingatlan 38 százalékban városi tulajdonban áll.

A kétszintes épület – mely földszintjén és belsejében üzlethelyiségek, az emeletén pedig lakások vannak – az egyetlen a belvárosban, melyen hosszú évek óta vakolat sem volt. Az utoljára piros, előtte évtizedeken át szürke vakolatot annak idején azért kellett leverni, mert az nagy darabokban hullott. A renoválásra azonban korábban sosem volt pénze a társasháznak.

andrássyépületHódmezővásárhelyhomlokzatfelújításNémeth László Városi Könyvtárnépbankszínesvásárhelyi hírek