Megszépült a reformátusok Malom utcai épülete

Ötvenmillió forintot költött az egykori iskolaépület felújítására az Ótemplomi Református Egyházközség, a város pedig 3 milliót adott a homlokzatfelújításra, a helyi védelem alatt álló épületek felújítására kiírt pályázat révén.

A fenntartó Ótemplomi Református Egyházközség az egykori Református Elemi Népiskola energiahatékonysági megújítására több mint 50 millió forintot költött tavaly és az idén. Az egykori iskolaépületben hétköznaponként a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjtemény munkatársai végzik a könyvtári- és levéltári gyűjtemény feldolgozását – a szinte teljes mértékben online is elérhető anyag a helyszínen kutatható -, míg vasárnaponként kora délelőtt istentiszteleteket tartanak a Tarjáni Igehirdető Állomáshely gyülekezeti termében.

Az épületben – a felújításnak köszönhetően – megtörtént a fűtés korszerűsítése, de megtartották a cserépkályhákat is. A korabeli fényképek szerint és a bontás alatt kiderült, hogy az épület nyílászárói eredetileg ívesek voltak, így az új hőszigeteltek már ilyenek lettek. Azaz visszaállították az épület eredeti udvari homlokzatát. Az utcai homlokzatot is az eredeti állapotában állították vissza, beleértve az eredeti díszítést, tehát a 16 utcai ablak köré kváderköves imitációt tesznek és zárókövet is. A teljes épület 10 centi vastag hőszigetelést is kapott.

Rá sem lehet ismerni az évtizedekig sárga színű homlokzatra

Bán Csaba, a gyülekezet lelkipásztora a vasárnapi istentiszteleten jelentette be a felújítás befejezését azzal, hogy bár a tetőn még van munka, de az épület 60-80 év után megújult. Ősszel szerveznek ide egy csöndes hálaadó alkalmat is a gyülekezet tagjainak.

Bán CsabaHódmezővásárhelylelkipásztormalom utcai iskolaótemplomi református gyülekezetVásárhelyvásárhelyi hírek