Megszavazták: alapítványi fenntartású lesz a Szegedi Tudományegyetem – Novák Katalin állítólag nem vállal szerepet a kuratóriumban

134 igen, 58 nem, 8 tartózkodás ellenében az Országgyűlés megszavazta az „A Szegedi Tudományegyetem régiós szerepének erősítése és stratégiai céljainak elérése érdekében” elnevezésű törvényt a a Szegedi Tudományegyetemért Alapítványról, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem részére történő vagyonjuttatásról. A Szegedi Tudományegyetem tehát alapítványi fenntartású lesz, és ez érinti Hódmezővásárhelyet is, természetesen a Mezőgazdasági Karon keresztül. Az ország más egyetemei is alapítványi fenntartásba kerültek. A kuratórium tagjai között számos kormánypárti politikus, vagy a kormánnyal szoros kapcsolatban álló üzletember található.

Korábbiakban mi is írtunk arról, hogy hódmezővásárhelyi ingatlanokat is érint a Szegedi Tudományegyetem modellváltása.

A most létrejött alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait az innovációs és technológiai miniszter jelöli ki. A Mandiner információi szerint Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem korábbi rektora, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője vezetheti a kuratóriumot, amelynek további tagjai lennének Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-képviselője; Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa, volt egészségügyi államtitkár; Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és tulajdonosa.

A Szegeder összegyűjtötte az esetleges tagokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat:

  • Trócsányi László magyar jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár. 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete volt, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották. 2010-ben kinevezték Magyarország párizsi nagykövetévé. 2014-től 2019. június 30-ig igazságügyi miniszterként dolgozott, 2019. július 2-ától az Európai Parlament képviselője a Fidesz színeiben.
  • Nagy Anikó 2018 októberéig egészségügyi államtitkára volt az Orbán-kormánynak. Azzal az indokkal mondott le, hogy gyermekgyógyászként szeretne tovább dolgozni, de a Népszava szerint megromlott a miniszter és az államtitkár viszonya, mert Kásler Miklós többször úgymond átnyúlt a feje felett, nem tájékoztatta döntéseiről, illetve nem hozott meg bizonyos döntéseket.
  • Hegedüs Éva közgazdász, bankár, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója és többségi tulajdonosa, 2013-tól a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja a közép és kisbankok képviseletében. 2014-től kezdődően főtitkári pozíciót tölt be a Magyar Közgazdasági Társaságban, 2019-et követően 2020-ban is őt választotta a Forbes magazin a legbefolyásosabb magyar üzletasszonynak. 2019. június 15-től a Magyar Vízilabda Szövetség társadalmi elnöke.
  • Lantos Csaba 2000 augusztusa óta az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyetteseként dolgozik. 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának, ezt megelőzően már az Értékpapír-kereskedelmi Megállapodás Faluvégi Lajos elnökölte tőzsdetanácsának.

Az ATV egyetemi forrásokból úgy értesült, hogy Novák Katalin nem vállalta az alapítvány kuratóriumának elnöki pozícióját. De a hírek szerint felkérték (volna) …

Modellváltások országszerte

Nem csak a Szegedi Tudományegyetemen zajlott ma le a modellváltás. Az eddig alapítványi fenntartásba került egyetemekhez augusztus elsejétől csatlakozik a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Testnevelési Egyetem. Érdekes megnézni azok névsorát, szintén a Mandiner gyűjtése alapján, akiket kuratóriumi elnöknek javasolnak:

  • Debrecenben Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, volt katasztrófavédelmi dandártábornok lehet az elnök, a testület tagjai pedig Szilvássy Zoltán rektor, Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, Balla György akadémikus, gyermekgyógyász, valamint Győry Kálmán akadémikus, a Debreceni Egyetem korábbi rektora lehet.
  • A Dunaújvárosi Egyetemen várhatóan Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter kerül a kuratórium élére, a testület tagja Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Palotás Béla, az intézmény professzor emeritusa, főiskolai tanár, Roósz András Széchenyi-díjas kohómérnök, a Miskolci Egyetem tanszékvezető professzora, valamint Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár lesz.
  • Pécsett Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárt javasolják elnöknek, a testületbe Mikes Éva Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Pécs korábbi alpolgármestere, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Decsi István, az egyetem kancellárja és Rappai Gábor, az intézmény Közgazdaságtan és Ökonometria Intézetének intézetigazgatója kerülhet,
  • A Semmelweis Egyetemen Orbán Gábort, Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója javasolják elnöknek, a kuratórium tagjai pedig Merkely Béla rektor, Szócska Miklós, a Semmelweis intézetigazgatója, korábbi egészségügyi államtitkár, Gloviczki Péter, az egyesült államokbeli Mayo Klinika Érsebészeti Osztályának volt vezető professzora, egyetemi tanár, valamint Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, miniszterelnöki főtanácsadó lehet.
  • A Budapesti Gazdasági Egyetemen a kuratórium élére Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója, miniszteri biztos kerülhet, emellett Jellinek Dániel, a Hungarian Real Estate Financing Kft. alapítója, Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója és Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezetője lehet a testület tagja. Az ötödik személy még kérdéses, írják,
  • Az Óbudai Egyetemen Varga Mihály pénzügyminiszter lehet a kuratóriumi elnök,de kuratóriumi helyet kaphat Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, valamint Drozdy Győző, a Telenor Magyarország vezérigazgató-helyettese. 
  • Nyíregyházi Egyetemen a névsor az elnök Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Államkincstár korábbi elnöke. Kuratóriumi tagok lennének Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa és Kovács Barnabás, a Széchenyi Egyetem Budapesti Innovációs és Képzési Központjának vezetője,
  • Magyar Táncművészeti Egyetemen Kiss János Kossuth-díjas balettművészt, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökét kérhetik fel a kuratórium elnöknek, és a testület tagjai Ifj. Harangozó Gyula, a Magyar Nemzeti Balett korábbi igazgatója, Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, a Honvéd Együttes ügyvezetője, Bozsik Yvette, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanszékvezető professzora, valamint Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház alapító igazgatója lehetnek.
  • Testnevelési Egyetemen a Mandiner információi szerint egyelőre nem dőlt el, hogy ki kerülhet a kuratórium élére, a testület tagjai azonban már ismertek: Vida József, a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatója, Mocsai Lajos rektor, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Schmidt Ádám jogász, miniszterelnöki tanácsadó lehetnek. 
  • Az újonnan létrejövő, a szőlészettel-borászattal kiemelten foglalkozó Tokaj-Hegyalja Egyetemen a kuratórium elnöke Stumpf István, a modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos, volt alkotmánybíró lehet, a testületbe pedig Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Waberer’s International Nyrt. korábbi társtulajdonosa, Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója, Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, valamint Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora kerülhet.

A modellváltástól a kormány hatékonyabb gazdálkodást és versenyképesebb intézményeket remél.

egyetemmodellváltásNovák KatalinoktatásStumpf IstvánSzegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági KarSZTE